Geen flitspalen meer langs snelwegen


Hilde Crevits ziet nieuwe flitspalen langs de snelwegen niet meer zitten.

Zeker tot volgend jaar worden er langs de autosnelwegen geen nieuwe, vaste flitspalen meer geplaatst. Het is zelfs mogelijk dat er nooit meer bijkomen. Eigenlijk besliste Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit, dat eind 2010 al. Volgens haar zijn er immers geen studies die de effectiviteit van deze palen langs snelwegen bevestigen.

Bovenstaande berichtgeving klinkt natuurlijk idyllisch, er komt dus een maar. Eerst en vooral, nog geen maand geleden nam Hilde Crevits een nieuw soort semi-vaste flitspaal in dienst ter hoogte van de werken op de E40. En ten tweede, over mobiele flitswagens wordt niet gesproken. En toch zorgen deze laatste volgens ons voor een nog heviger verrassingseffect en remeffect, wat Hilde Crevits net wil vermijden. Ook politiediensten waarschuwden al herhaaldelijk voor de soms gevaarlijke capriolen van chauffeurs die tegen meer dan 120 kilometer per uur een flitspaal zien staan en hard in de remmen gaan.

En de berichtgeving wordt nog minder rooskleurig, wanneer gezegd wordt dat Hilde Crevits volledig gelooft in trajectcontrole. ,,Via dat systeem wordt de snelheid van chauffeurs over een veel langere afstand gecontroleerd,” zegt Crevits, ,,waardoor er ter hoogte van de flitspaal geen rem-effect is.” We zullen natuurlijk maar zwijgen over de enorme investeringen die gepaard gaan met trajectcontroles en het feit dat de eerste trajectcontrole, die reeds zeer lang geleden langs de E17 in Gentbrugge geplaatst werd, nog steeds niet in werking getreden is. Op de ring rond Turnhout staat een tweede systeem ‘klaar’.

Op andere plekken blijven flitspalen natuurlijk zinvoller. Niet dat iedereen tegen 180 km/u over een snelweg moet kunnen scheuren, maar de noodzaak van snelheidscontroles lijkt ons groter langs invalswegen en zeker in woonkernen dan ergens halverwege een snelweg. Dat zijn ook precies de woorden van Open VLD minister Marino Keulen, die Hilde Crevits steunt in de opinie geen blinde investeringen meer te doen in flitspalen langsheen de snelwegen. Of er echter nog steeds flitspalen moeten bijkomen, is een andere vraag. In Vlaanderen staan er in totaliteit al zo’n 1.400 snelheids- en roodlichtcamera’s opgesteld.(Via: deStandaard)

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...