Teaser: Volvo EX30 SUV EV (2020)Tijdens de presentatie van de EX90 toont Volvo stiekem een glimp van een compactere en meer toegankelijkere EX30 SUV. Uiteraard zuiver elektrisch!

Ja het is een beetje complex maar over enkele jaren moet die situatie zichzelf oplossen/uitklaren: de nieuwe generatie Volvo XC90 gaat als EX90 door het leven. En vooral zuiver elektrisch. Dit terwijl de actuele XC90 SUV nog eventjes op post blijft. Wel als XC90 Recharge plug-in hybride, kwestie van de CO2 uitstoot zoveel mogelijk te drukken.

Volvo CEO Jim Rowan liet al officieel weten dat we nog een hoop zuiver elektrische modellen mogen verwachten in de komende jaren. Allemaal voorzien van eenzelfde structuur in de benaming zoals EX60, ES90, ES60, EV90 en EV60. De zuiver elektrische XC40 Recharge zal dus op een dag met een EX40 badge achterop prijken…

De Zweedse autoconstructeur (met Chinese eigenaars) liet ook weten dat ze werk willen maken van een nieuw basismodel/instapper. Gezien de actuele Europese SUV interesse mag het niet verwonderen dat we binnenkort een EX30 mogen verwachten. Deze zat zelf mooi verstopt in de EX90 presentatie!

Veel meer dan een silhouet werd er wel nog niet vrijgeven. Door in China te produceren moet de Volvo EX30 relatief betaalbaar (lees: goedkoop) worden, ook zou de accupack eerder beperkt zijn inzake capaciteit/rijbereik. De MINI Electric toont alvast dat zoiets werkt in het premium segment…

Meer informatie verwachten we in de komende maanden. Direct contact opnemen met de lokale Volvo verdeler is niet persé nodig, voor de EX30 zouden ze in Göteborg mikken op een online (aankoop) experience.

Update 25/01: de volledige onthulling staat gepland voor 15 juni 2023! Nog even geduld dus.