Officieel: BMW 3 Reeks Berline + 3 Reeks Touring facelift LCI G20 G21 (2022)De opgewaardeerd BMW 3 Reeks doet het met een nieuwe neus, moderner interieur, extra personalisatie/uitrusting én de Steptronic automaat.

De zevende generatie BMW 3 Reeks (G20) werd in 2019 voorgesteld, nadien volgde zoals verwacht de praktische 3 Reeks Touring (G21) evenknie. Ook de volledige 4 Reeks familie is hieraan technisch sterk gelieerd. Nu is de tijd rijp voor een deugddoende update/facelift al spreekt BMW liever omtrent LCI (Life Cycle Impulse).

De aangepaste voorzijde is snel zichtbaar met grotere luchtinlaten en hertekende lichtblokken. Gelukkig blijkt het allemaal relatief bescheiden in vergelijking met de 4 Reeks. LED koplampen zijn standaard, optioneel zijn er Adaptive LED Headlights beschikbaar met blauwe accenten. Bij de hoger gepositioneerde modellen gebruikt BMW die accentkleur bij de laserlichten…

Ook de achterbumper onderging enkele aanpassingen maar die zijn minder snel zichtbaar dan vooraan. Wel is de vernieuwde 3 Reeks standaard uitgerust met 17” lichtmetalen velgen en zwarte raamomlijsting. Het blitse M Sport Pack Pro is dan weer een nieuwigheid. In de kleurboek verwelkomen we de Skyscraper Grey, M Brooklyn Grey, Frozen Pure Grey en Frozen Tanzanite Blue tinten.

Bling bling

Naast het nieuwe design van de Steptronic automaathendel valt binnenin vooral het BMW Curved Display op. Dat is de strakke combinatie van een 12,3” digitaal dashboard dat mooi overloopt in het 14,9” infotainmentsysteem, voorzien van de nieuwste technologie en functionaliteit. Al moet je die wel weten te vinden (of aanspreken) want er verdwijnen een hoog fysieke bedieningsknoppen…

Zowel de nieuwe BMW 3 Reeks Berline als 3 Reeks Touring wordt standaard met een automatische airconditioning (drie zones) geleverd net zoals automatisch dimmende achteruitkijkspiegel, het uitgebreide opbergpakket en Park Distance Control (PDC) met parkeersensoren voor- en achteraan. Alle modellen zijn voortaan ook uitgerust met de BMW Live Cockpit Navigation Plus inclusief het BMW Maps navigatiesysteem!

Terwijl we stiekem een zuiver elektrische 3 Reeks verwacht hadden .. bespeuren we geen nieuwigheden inzake motorisaties. Wel rekenen ze allemaal op de 8-traps Steptronic automaat mét schakelflippers en launch control. Aan dieselzijde is er de 318d (150 pk), 320d (190 pk), 330d (286 pk) en M340d (340 pk) terwijl er een benzinemotor voorin ligt bij de 318i (156 pk), 320i (184 pk), 330i (245 pk) en M340i xDrive (374 pk).

Gezien de focus op de zakelijke rijders zal de meeste interesse toch voor de fiscaal interessante 320e en 330e plug-in hybrides gaan. Die zijn opnieuw respectievelijk 204 pk en 292 pk sterk naast behoorlijk zuinig, toch wanneer je de plichtbewust inplugt. De 12 kWh batterijcapaciteit zorgt nog steeds voor ongeveer 40 km zuiver elektrisch rijbereik.

De vernieuwde BMW 3 Reeks kost minstens 39.550 euro

Midden 2022 zal BMW de vernieuwde 3 Reeks modellen commercialiseren. De Belgische vanafprijs ligt op 39.550 euro voor de Berline. Reken op een meerprijs van 1.650 euro voor de praktischere 3 Reeks Touring koetswerkvorm. De Europese productie neemt BMW München voor hun rekening.

Een soortgelijke (technologische) update staat de M3 Berline ook te wachten. En dan is het eindelijk het moment dat BMW de langverwachte M3 Touring zal onthullen!