Video: AutoTrader test de Ferrari Purosangue SUV (2023)Officieel is het geen SUV, toch komt de Ferrari Purosangue met een praktische inborst, vier deuren (!) en verhoogde koetswerkbouw. En zowaar een 725 pk sterke V12 zowaar!

Met de FF en GTC4 Lusso had Ferrari in het verleden reeds een bolide met vier (volwaardige) zitplaatsen. Nu gaan ze nog een stapje verder met de Purosangue, Italiaans voor volbloed. Officieel durven ze het bij Ferrari niet aan om hem gewoon een SUV te noemen, de marketingdienst verkiest de “FUV” (Ferrari Utility Vehicle) term. Waarmee je de Ferrari Purosangue dus toch gerust als SUV mag aanzien. Wel zoekt deze het met slechts 18,5 cm bodemvrijheid minder hoog op dan pakweg een Urus, Bentayga of Cayenne.

De Ferrari Purosangue SUV biedt plaats voor vier inzittenden en voor het eerst hebben deze ook allemaal een eigen deur. De achterste exemplaren gaan (zuiver elektrisch) omgekeerd open wat voor een gemakkelijke instap moet zorgen! In de koffer past er 473 liter bagage wat tevens een record is voor een Ferrari. Best opmerkelijk, er is geen ingebouwde navigatie terug te vinden. Je moet dus gebruik maken van je slimme telefoon.

Naast praktisch is de Ferrari Purosangue SUV ook behoorlijk potent

Geen elektromotor, V8 of plug-in hybride gedoe bij de Purosangue, Ferrari rekent gewoon opnieuw op de atmosferische 6.5-liter V12 benzinemotor. Daarmee geven ze al ietwat aan dat ze voornamelijk op non-EU regio’s mikken. Een 8-traps automaat en intelligente vierwielaandrijving zorgen ervoor dat je de 725 pk / 716 Nm ietwat nuttig kan aanwenden net zoals een benzinetank van 100 liter. Vanaf 130 km/u gaat het vermogen wel volledig naar de achteras! En voor de cijferliefhebbers: in 3,3 seconden zit je aan 100 km/u en 200 km/u na 10,6 seconden. De topsnelheid ligt rond de 310 km/u.

De Belgische vanafprijs van de Ferrari Purosangue SUV ligt net onder de 400.000 euro. Voor een schappelijke configuratie mag je daar gemakkelijk al 60.000 euro aan bijtikken. Al kan dat nog zeker tienduizend(en) euro’s hoger uitvallen. Maar zelfs met je blanco cheque wordt het geen sinecure om een bestelbon te tekenen bij de lokale Ferrari concessiehouder. De productie is namelijk al volledig volgeboekt, dit nog voor de eerste (klanten)exemplaren afgeleverd zijn!

De internationale media (zoals Rory van AutoTrader) mocht in een winstere omgeving alvast even proeven van de Purosangue SUV.

Nog véél meer Purosangue reviews: