Officieel: MINI Clubman Final Edition Cooper S 178 pk (2023)Na meer dan 50 jaar is het verhaal voor de praktische MINI Clubman (bijna) ten einde, vandaar deze gelimiteerde Clubman Final Edition.

Net zoals bijna alle automerken werkt MINI ook stilaan toe naar een zuiver elektrisch gamma. En gezien de actuele SUV hype zal er voornamelijk op de verhoogde koetswerkvorm ingezet worden. Zo staat er een zuiver elektrische Countryman klaar en komt er op termijn ook een compacte Aceman crossover. In ruil moeten we afscheid nemen van de hippe Clubman.

De MINI Clubman wil naast stijlvol, modern en premium ook behoorlijk praktisch voor de dag komen. De allereerste variant deed dat tussen 1969 en 1981, de moderne Clubman zag in 2007 het levenslicht. Zowaar met een asymmetrische layout, enkel aan passagierszijde was er een achterdeur terug te vinden! En de kofferklep bestond uit twee losse delen. De derde generatie Clubman (2015) werd nog wat veelzijdiger dankzij de twee volwaardige achterdeuren. Goed voor een laadvolume van 360 à 1.250 liter bagage. Zeker niet slecht voor een compacte stadswagen van 4,25 meter lang.

We nemen afscheid met de MINI Clubman Final Edition

In 2024 zit het erop voor de MINI Countryman. Een droevig feit dat ze toch wat proberen op te fleuren met de feestelijke Clubman Final Edition. Slechts 1.969 exemplaren worden hiervan gebouwd. Inderdaad, dat is een historische verwijzing naar het jaar waarin de oorspronkelijke Clubman werd geïntroduceerd.

De Clubman Final Edition is er in België enkel als Cooper S (178 pk), inzake koetswerkkleur mag je kiezen tussen Nanuq White, Enigmatic Black en Melting Silver. Rondom prijken er 18” lichtmetalen velgen en Shimmer Copper accenten. Zowel vanbinnen als vanbuiten noteren we de nodige Final Edition (of 1 of 1.969) badges. De basisuitrusting “biedt alles wat je nodig hebt” aldus de stijlvolle Britten.

Een Belgische bestelbon tekenen kan vanaf 38.300 euro.

Lees hier onze rijtest met de vernieuwde MINI Clubman Cooper S!