Preview: MINI Countryman U25 SUV Electric EV (2023)

Binnenkort haalt MINI het doek van de derde generatie Countryman! Naast diverse benzinevarianten komt er ook een zuiver elektrische Countryman Electric!

Het Britse MINI associeren we nog steeds snel met die guitige stadswagens in hippe kleuren. Toch neemt de niet-zo-minuscule Countryman crossover een stevig deel van de verkoop voor zijn rekening! Dit met zijn handige koetswerkvorm, ruim interieur en leuk rijgedrag. Al zal de aanwezigheid van de Countryman PHEV (inclusief de nodige fiscale stimulans) ook wel zijn rol spelen…

De huidige Countryman werd in 2017 gelanceerd en midden 2020 opgefrist. Een gloednieuwe generatie MINI Countryman (codenaam: U25) staat reeds klaar in de coulissen, later dit jaar wordt deze wereldkundig gemaakt. Op visueel vlak mogen we hetzelfde verwachten in een modern jasje. Wel zal de nieuweling nog wat groter worden waardoor er in 2025 ruimte vrijkomt voor de compacte Aceman crossover.

Behalve de toegenomen buitenafmetingen (lees: extra binnenruimte!) legt MINI de lat ook hoger inzake materiaalgebruik, afwerking en aanwezige uitrusting. Dit op vlak van rijhulp, veiligheid, connectiviteit en gadgets! De productie van de MINI Countryman zal ook niet langer bij VDL (NL) plaatsvinden, de hippe (Duitse) Britten kregen wat capaciteit in de BMW fabriek van Leipzig. Niet geheel toevallig rolt hier ook de 2 Reeks Active Tourer en 2 Reeks Gran Coupé van de band. Hiermee deelt de nieuwe MINI Countryman een innige technische band (FAAR/UKL platform).

Desgewenst is er de zuiver elektrische MINI Countryman Electric!

Toch zal het grootte nieuwigheid de zuiver elektrische Countryman Electric afgeleide zijn. Specifieke details ontbreken op dit moment maar reken op ongeveer 280 pk en 400 km rijbereik. Er is zelfs al sprake van een instapversie (140 pk)! Dieselen zal vermoedelijk geen optie meer zijn, benzinevarianten (One, Cooper en Cooper S?) zijn er wel nog. Hetzij met 48V mild hybride ondersteuning om het verbruik waar nodig te drukken.

Om de MINI Countryman productie vlotjes te laten verlopen vanaf 2024 werden er in Leipzig 8 productielijnen bijgeplaatst, goed voor een investering van 800 miljoen en 1.000 extra jobs. Omdat ze bij BMW/MINI sterk begaan zijn met het milieu hopen ze hier energie/klimaatneutraal te produceren. Dit ondermeer dankzij windturbines, aardgas, waterstof en een batterijopslagpark.

Groter, ruim en luxueuzer = duurder. Maar pas tegen eind 2023 zal je bij de Belgische MINI Verdeler hiervoor terecht kunnen.

Lees hier onze rijtest met de MINI Countryman!