Officieel: MINI Cooper E SE J01 EV Electric (2023)Naast de nieuwe Countryman tovert MINI ook een nieuwe Cooper stadswagen uit haar Britse hoed! Met een sterke focus op de zuiver elektrische varianten.

Voordien spraken we nog over de MINI (merknaam) 3-deurs (modelnaam) Cooper (motorisatie) … maar met de onthulling van de vijfde (!) generatie MINI stadswagens wordt dat een pak gemakkelijker en vooral overzichtelijk. Vanaf nu spreken we gewoon over de MINI Cooper (codenaam J01)! Vermoedelijk enkel als driedeurs, omtrent een nieuw vijfdeurs blijft het relatief stil. Hun interesse voor een nieuwe MINI Cooper Cabrio hebben ze wel al wereldkundig gemaakt. De iconische Clubman werd op pensioen gestuurd en als vervanging krijgen we binnenkort de elektrische Aceman crossover.

Net zoals bij de nieuwe generatie Countryman focust MINI bij de lancering van de nieuwe Cooper op de elektrische varianten. Designmatig is de gesloten grille hier nog steeds hét visuele kenmerk, anno 2023 is er nergens nog chroom terug te vinden. De nieuwe accentkleur is Vibrant Silver gedoopt! Verder zijn de looks best herkenbaar maar tegelijk fris en modern te noemen. Achteraan zijn de lichtblokken driehoekig geworden waartussen de modelnaam volmondig uitgeschreven staat.

MINI Interaction Unit OLED steelt de show

Het relatief sobere (leeg?) dashboard omvat het ronde MINI Interaction Unit OLED display (24 cm doorsnede) met een hippe vormgeving, logische bediening, voldoende rekenkracht en hedendaagse functionaliteit. Toch als we de Brits-Duitse autoconstructeur mogen geloven! Eronder vinden we nog steeds de befaamde vliegtuigschakelaars, ondermeer voor de Experience Modes. Zeg gerust de Core, Green en Go-Kart rijmodi met optioneel nog de Balance Mode, Timeless Mode, Vivid Mode, Personal Mode en Trail Mode varianten. Gezien de (eventuele) aanwezigheid van een head-up display is het minuscule instrumentenpaneel achterwege gelaten.

In de koffer van de MINI Cooper past er 211 liter bagage. Met achterbank neergeklapt (60:40) stijgt het laadvolume tot maximaal 731 liter.

Uiteraard staan er een resem personalisatiemogelijken (velgen, kleuren, materialen, …) paraat om jouw droomconfiguratie mogelijk te maken. Dit op basis van de Essential, Classic, Favoured en John Cooper Works uitvoeringen.

Een MINI Cooper E met 184 pk of een Cooper S E met 218 pk?

De nieuwe MINI Cooper E is nog steeds 184 pk / 290 Nm sterk maar heeft nu een groter accupack (40,7 kWh ipv 32,6 kWh). Daardoor stijgt het rijbereik tot een aanvaardbare 305 km, over de 0-100 sprint doet deze MINI EV 7,3 seconden.

De elektromotor van de MINI Cooper SE is 218 pk / 330 Nm sterk waardoor de nul-naar-honderd sprint in 6,7 seconden voorbij is. De accupack is ook groter (54,2 kWh) wat logischerwijs invloed heeft op de actieradius (402 km). Laden kan aan 11 kW (AC) bij een laadpaal of Wallbox. Afhankelijk van de versie kan je snelladen aan 75 kW of 95 kW.

Voor de productie van hun nieuwe telg werd er een samenwerking opgezet met Great Wall Motor, eind dit jaar zouden de eerste exemplaren van de band rollen in Zhangjiagang (China). Na een grondige modernisering van de MINI fabriek in Oxford moet er ook in het thuisland geproduceerd kunnen worden.

Eind september hebben we normaliter de Belgische prijzen van de elektrische MINI Cooper nieuwkomers. Midden 2024 verwachten we de eerste leveringen. Ook een nieuwe MINI Cooper met klassieke benzinemotor volgt normaal gezien ook nog!