Video: CAR Magazine test de Pagani Utopia (2024)Hoe utopisch is de Pagani Utopia?

Terwijl de Huayra de onmogelijke opdracht kreeg om de iconische Zonda op te volgen … moest Pagani ook daarvoor weer een opvolger ontwikkelen. In tegenstelling tot eerdere geruchten is dat geen zuiver elektrische hypercar geworden maar wel een doorontwikkeling in de vorm van de Pagani Utopia. Met “eenvoudigheid”, “lichtgewicht” en “rijplezier” als kernwoorden wou Horacio nog éénmaal alles uit de kast halen. Iets dat na meer dan 6 jaar schetsen, designen, ontwikkelen, testen en finetunen uiteindelijk goed gelukt is! Kwestie om het prijskaartje van “meer dan 2 miljoen euro” toch enigszins te kunnen verantwoorden.

Aldus geruchten wou AMG hiervoor graag een 1.000+ pk sterke V8 (plug-in?) hybride aandrijflijn leveren. Maar dat was niet naar de zin van de Pagani CEO. En dus worden de 99 exemplaren van de Utopia gewoon voorzien van een 6.0-liter V12 AMG benzinemotor met 864 pk en 1.100 Nm! Prestatiecijfers communiceren ze in San Cesario sul Panaro liever niet, sprintjes trekken aan het stoplicht is hier niet aan de orde. Wel geven ze mee dat de gefortuneerde klanten de keuze krijgen tussen een 7-traps Xtrac automaat en de geautomatiseerde (open!) handbak. Dergelijke prestatiecijfers in combinatie met het beperkte leegwicht (1.280 kg) moet sowieso voor enige schwung zorgen. Wanneer dat op asfalt van minder goede kwaliteit is kan je beroep doen op de bumpy road modus. Dan worden de dempers iets vergeeflijker.

Na de bijna 100 Utopia coupé’s volgen er spoedig (evenveel?) dakloze Roadster varianten. En nadien zijn er nog heel wat mogelijkheden/varianten. Maar op termijn zullen ze ook bij Pagani met een EV komen. Of toch niet? Alvorens het zo ver is kijken we even mee met James Dennison van Car Magazine die in primeur de Pagani Utopia aan de tand mocht voelen.