Officieel: Pagani Utopia V12 hypercar 864 pk (2022)Na de Zonda en Huayra is het nu aan de Pagani Utopia, een indrukwekkende hypercar met handgeschakelde V12 (864 pk) achterin!

Elf jaar. Zolang was de Huayra onder ons sinds zijn onthulling op het Autosalon van Genève 2011! Dit in talrijke varianten zoals de Huayra Roadster, Huayra BC, Huayra Imola, Huayra R en bijna ontelbare special editions. Nu is er een nieuw tijdperk aangebroken, dat van de C10 hypercar oftewel de Pagani Utopia! Inderdaad, die heeft wel wat weg van de Huayra, meer specifiek die Codalunga.

Maar laat dat de pret niet drukken. Zeker omdat er (initieel) slechts 99 exemplaren op de planning staan. En met zo’n vermogend klantenbestand heeft Horacio al (meer dan) voldoende getekende bestelbonnen binnen. De kans is meer dan reëel dat er binnenkort een dakloze Utopia Roadster volgt. Ook een straffere uitvoering (Utopia BC) zou geen verrassing zijn.

Wel enigszins verrassend anno 2022 is de aanwezigheid van een handgeschakelde 7-versnellingsbak. Als alternatief voorziet Pagani desgewenst een gerobotiseerde Xtrac variant (automaat). AMG levert steeds een 6.0-liter V12 benzinemotor met dubbele turbo’s. Goed voor maar liefst 864 pk / 1.100 Nm die allemaal richting de achterwielen vloeien. Krachtige Brembo remschijven moeten voor de nodige stopkracht zorgen terwijl Pirelli (Italiaans onderonsje) toepasselijke PZero Corsa’s monteert. Vooraan 265/35 (21″) en achteraan 325/30 (22”).

Horacio Pagani had voor de Utopia een mooi doel voor ogen, namelijk méér vermogen, betere prestaties, straffere structuur en een meer optimale aerodynamica. Ook moet deze Italiaanse hypercar een “meer betrokken” rij-ervaring bieden. Ondermeer dankzij de carbotitanium monocoque blijft het gewicht beperkt tot 1.280 kg!

Kostprijs? Reken op gemakkelijk 2,5 miljoen euro zonder al te veel opties/personalisatie en taksen. Minstens even indrukwekkend is het interieur en diens afwerkingsgraad!