Meet and Greet: Alfa Romeo Tonale crossover (2022)Voor het eerst staan we op Belgische bodem oog-in-oog met de langverwachte Alfa Romeo Tonale crossover!

Na het recente pensioen van de 4C, Giulietta en MiTo kan je bij de Alfa Romeo verdeler enkel terecht voor de Giulia berline en Stelvio SUV. Met een nieuw en ambitieus Stellantis businessplan moeten er diverse modellen bijkomen in de komende jaren. Of er daar deze keer écht iets van in huis gaat komen moet de toekomst uitwijzen… Wat wel al duidelijk is dat ze met de Tonale eindelijk een gloednieuw model in de aanbieding hebben! Eentje die perfect inspeelt op de actuele crossover trend. Daardoor komt deze Italiaan in het vaarwater van een X1, GLA, Q3, XC40, Kuga, Tiguan, Tucson, …


Meet and Greet: Alfa Romeo Tonale crossover (2022)

Aan de looks zal het alvast niet niet liggen. Terwijl de designers iconische modellen (SZ, 8C, …) uit het verleden aanhalen als inspiratie voor diverse lijnen/vormen oogt de Alfa Romeo Tonale hoe dan ook behoorlijk knap. Zeker de driedelige Full LED lichtblokken zijn blitse eye catchers, zowel voor- als achteraan.

Meet and Greet: Alfa Romeo Tonale crossover (2022)

Tegelijk blijft het een relatief compact geheel met de nodige ruimte tot personalisatie. Graag deze – ietwat sobere – grijstint wel zoveel mogelijk mijden aub! Praktisch wil de Tonale ook zijn met 500 à 1.500 liter bagageruimte en desgewenst een elektrische kofferklep.

Meet and Greet: Alfa Romeo Tonale crossover (2022)

Om te voldoen aan de kwaliteitseisen/controle van het nieuwe Stellantis management werd de lancering van de Alfa Romeo Tonale uitgesteld. Iets dat nu wel redelijk goed in orde is, zeker voor een vroegtijd pre-productie exemplaar dat Europa doorreist om de vele liefhebbers te enthousiasmeren.

Meet and Greet: Alfa Romeo Tonale crossover (2022)

Moderne uitrusting en goed afgewerkt

Naast hedendaagse rijhulp/veiligheid tekent ook moderne connectiviteit present in de vorm van draadloze Apple CarPlay / Android Auto, slimme navigatie, Amazon Alexa ondersteuning en geconnecteerde diensten. Het infotainmentsysteem (10,25”) draait net zoals in de nieuwe Fiat 500 op Android Automotive software waardoor het via over-the-air updates future proof is. Het digitale dashboard (12,3”) oogt eveneens haarscherp, werkt snel/direct en kan je naar hartenlust personaliseren.

Meet and Greet: Alfa Romeo Tonale crossover (2022)

De Tonale leent de technische Jeep Compass basis die voorzien is op (doorgedreven) elektrificatie. Zo profiteert de nieuwe 1.5-liter benzinemotor van 48V mild hybrid ondersteuning, beschikbaar met 130 pk of 160 pk. Beiden zijn aan een nieuwe 7-traps automaat met dubbele koppeling gekoppeld en kunnen zowaar (heel kort) zuiver elektrisch rijden. Behoorlijk uniek voor een dergelijke mild hybride!

Meet and Greet: Alfa Romeo Tonale crossover (2022)

De Tonale Plug-in Hybrid gaat nog een pak verder dankzij de innige samenwerking van de 1.3-liter benzinemotor, krachtige(re) elektromotor en 15,5 kWh accupack. Zo staat er uiteindelijk 275 pk ter beschikking terwijl het verbruik (en CO2 uitstoot) beperkt blijven. Reken op ongeveer 60 km zuiver elektrisch rijbereik of tot 80 km in een stedelijke omgeving. Vervolgens moet je ongeveer 2u30 aan de laadpaal (7,4 kW boordlader).

Meet and Greet: Alfa Romeo Tonale crossover (2022)

Alfa Romeo vergeet de stijlvolle veelrijder niet en biedt zowaar ook een dieselmotor aan in de Tonale! Deze 1.6-liter MultiJet viercilinder levert 130 pk / 320 Nm aan de vooras en komt met een 6-traps automaat.

Meet and Greet: Alfa Romeo Tonale crossover (2022)

De eerste Belgische kennismaking was enkel om te kijken/voelen, ervan proeven is voor later. Als we de lovende woorden van Alfa mogen geloven zit het inzake rijdynamiek en betrokkenheid “meer dan goed”. We zijn benieuwd, zeker na het begeesterende Giulia / Stelvio rijgedrag…

Meet and Greet: Alfa Romeo Tonale crossover (2022)

Alfa Romeo Tonale is er – binnenkort – vanaf 34.000 euro

Bestellingen worden rond april/mei officieel opgenomen, de eerste leveringen zijn voorzien voor juni. Dit in de vorm van de Edizione Speciale launch edition (130 pk Hybrid) op basis van het Veloce uitrustingsniveau. Hetzij met leuke extra’s in de vorm van 20” lichtmetalen velgen, donkere contrastende stiknaden, Speciale badges én vijf jaar garantie. Dit aan een Belgische vanafprijs van 39.000 euro.

De Alfa Romeo Tonale instapper heb je al voor 34.000 euro, zowel als benzine (130 pk) of diesel (130 pk). De Tonale PHEV komt eind 2022, dit aan een nog ongedefinieerde prijs!

Meet and Greet: Alfa Romeo Tonale crossover (2022)

Voor meer informatie en actuele prijzen, zie alfaromeo.be!