Rijtest: Volkswagen VW Tiguan Allspace SUV 1.5 TSI 150 pk (2023)Met 22 centimeter méér in de lengte biedt de Volkswagen Tiguan Allspace voornamelijk extra gebruiksgemak. Maar aan welke (meer)prijs?

De Volkswagen Tiguan werd in 2016 voor het eerst uitgerokken tot Tiguan Allspace. Zoals de naam aangeeft werd er daardoor meer space binnenin gecreëerd. Desgewenst kwam de Tiguan Allspace zelfs met zeven zitplaatsen! Blijkbaar was daar toch enige interesse voor want op slechts enkele jaren tijd werden er al 1,5 miljoen exemplaren van de Tiguan Allspace verkocht.

Ook van de derde Volkswagen Tiguan generatie volgde er een XL variant, nog steeds onder de Tiguan Allspace noemer. Beide modellen profiteerden recentelijk van een deugddoende update met frisse looks, moderne technologie en extra rijhulp, veiligheid en personalisatie.

Rijtest: Volkswagen VW Tiguan Allspace SUV 1.5 TSI 150 pk (2023)

Ruim

De vernieuwde Tiguan Allspace is nog steeds 220 mm langer dan de reguliere Tiguan SUV, daarvan zit er 110 mm in de langere wielbasis. De variant met vijf zitplaatsen biedt 760 à 1.920 liter kofferruimte. Als zevenzitter schommelt het laadvermogen tussen 700 en 1.750 liter. Ter vergelijking, in de reguliere Tiguan SUV past er 615 à 1.655 liter bagage.

Rijtest: Volkswagen VW Tiguan Allspace SUV 1.5 TSI 150 pk (2023)

Jammer genoeg geen Tiguan Allspace R of Tiguan Allspace eHybrid

Terwijl zowel de speelvogels als zakelijke rijders perfect hun ding kunnen doen met respectievelijk de Tiguan R (320 pk) als Tiguan eHybrid (245 pk) … houdt de Tiguan Allspace het bij een zéér klassiek motorengamma met de 1.5 TSI benzine (150 pk), 2.0 TSI benzine (190 pk of 245 pk) en 2.0 TDI diesel (150 pk of 200 pk). De meeste varianten zijn uitgerust met 4MOTION vierwielaandrijving en een DSG automaat. Om het prijskaartje wat te drukken krijgt de 1.5 TSI instapversie een handbak en voorwielaandrijving mee!

Rijtest: Volkswagen VW Tiguan Allspace SUV 1.5 TSI 150 pk (2023)

Volkswagen Tiguan Allspace 1.5 TSI 150 pk

De Platinum Grey VW-9 testwagen was voorzien van de gekende 1.5-liter TSI viercilinder turbobenzine met 150 pk / 250 Nm (160 g/km CO2). Deze stuurt zijn vermogen via de 7-traps DSG transmissie richting de voorwielen. De nul-naar-honderd km/u sprint neemt hier 9,6 seconden in beslag en bij 200 km/u is de topsnelheid bereikt. Reken op een praktijkverbruik van ongeveer 8 liter. Daardoor ligt het rijbereik met een volle benzinetank (58 liter) op een dikke 700 km.

Rijtest: Volkswagen VW Tiguan Allspace SUV 1.5 TSI 150 pk (2023)

Rijgedrag

De krachtigere tweeliters zorgen ongetwijfeld voor iets vlottere prestaties maar uitgesproken sportief zal het nooit worden. Zelfs niet in de Sport rijmodus. De Tiguan Allspace wil voornamelijk praktisch gebruiksgemak bieden en doet dit best aangenaam en comfortabel. Of de 2.0 TSI zijn meerprijs waard is moet je dus zelf (goed) onderzoeken. Met die 4.000 euro kan je ook andere (leuke) dingen doen?!

Bijvoorbeeld opteren voor de handige Travel Assist rijhulp die adaptieve cruise control, rijstrookassistentie, stop&go filemodus én automatische verkeersbordenherkenning combineert. Zo kan je semi-autonoom rijden (tot 210 km/u), zeker op de snelweg.

Rijtest: Volkswagen VW Tiguan Allspace SUV 1.5 TSI 150 pk (2023)

Facelift introduceert diverse (beperkte en optionele) nieuwigheden

Naast de bovengenoemde extra rijhulp omvat de meest recente update voor de Volkswagen Tiguan familie desgewenst ook intelligente Matrix LED lichtblokken (IQ Light), een doorlopende LED lichtstrook, slimmer/krachtiger MIB3 infotainment (met geconnecteerde diensten en draadloze Apple CarPlay / Android Auto), Air Care klimaatregeling en een Harman Kardon audiosysteem met 9 luidsprekers (480W). De personalisatiegids verwelkomt de Oryx White en Kings Red lakkleuren en nieuwe 18” Frankfurt tienspaaks velgen.

Staan nog steeds op de lange (aantrekkelijke) optielijst: een head-up display, digitaal instrumentarium (10,25”), elektrische kofferklep, Front Assist noodremhulp, verwarmbaar lederen stuurwiel en achteruitrijcamera.

Rijtest: Volkswagen VW Tiguan Allspace SUV 1.5 TSI 150 pk (2023)

Prijzen en concurrentie Volkswagen Tiguan Allspace

Ook voor de vernieuwde Tiguan Allspace hanteert VW de nieuwe uitrustingsmatrix met de Life, Elegance en R-Line uitrustingsniveaus. En met aangedikte Business (Premium) varianten voor de zakelijke rijders. De vanafprijzen lopen van 38.810 euro (1.5 TSI) tot 56.220 euro (2.0 TDI 200 pk 4MOTION R-Line). De 1.5 TSI DSG R-Line testwagen kreeg enkel een metaalkleur, uitklapbare trekhaak en Drive Profile Selection mee en was uiteindelijk 53.000 euro waard. Voor de 3e zitrij met twee extra zitplaatsen moet je 835 euro opleggen. Zoals vaak zijn deze (neerklapbare) plaatsen voornamelijk voorbehouden voor kinderen.

Afgezien van grotere SUV’s zoals de Kia Sorento en Hyundai Santa Fe komt de Tiguan Allspace toch voornamelijk in het vaarwater van de Peugeot 5008. En misschien ook wel de Mercedes GLB! Toch bemerken we véél interne VAG concurrentie in de vorm van de klassieke Tiguan (en zijn ruimer gamma) en vooral de technisch gerelateerde Skoda Kodiaq. Die laatste is zowaar nog ruimer en (iets) goedkoper!

Rijtest: Volkswagen VW Tiguan Allspace SUV 1.5 TSI 150 pk (2023)

Conclusie

In navolging van de Tiguan frist Volkswagen uiteraard ook de Tiguan Allspace wat op. Echte nieuwigheden blijven uit, wel wordt de populaire SUV XL opgewaardeerd met extra personalisatie, extra technologie en extra rijhulp. Wel ontbreekt er nog steeds een Tiguan Allspace eHybrid PHEV of Tiguan Allspace R topversie. Aan de praktische, veelzijdige en flexibele inborst werd er niet geraakt. De troefkaarten van de Volkswagen Tiguan Allspace blijven dus die zeven zitplaatsen en véél binnenruimte/laadvermogen.

Overzicht:
+ Frisse looks
+ Praktisch en veelzijdig
+ Gezonde prestaties
+ Comfortabel
+ Hoge koetswerkvorm (= gemakkelijke instap en prima zichtbaarheid rondom)
+ Hedendaagse rijhulp, veiligheid, connectiviteit

? Beperkte visuele verschillen met voorganger

– Prijs/optiebeleid
– Niet beschikbaar als eHybrid
– Interne concurrentiestrijd

Voor meer informatie en actuele prijzen, zie volkswagen.be!