Uittip: BMW M Track Experience - Circuit Zolder (2021)Tijdens de BMW M Track Experience konden we (bijna) het volledige potentieel van de M3 Berline en M4 Coupé ontdekken op het circuit van Zolder!

Moderne BMW’s laten het beste van zichzelf zien tijdens je dagdagelijkse verplaatsingen, voor sommige varianten moeten de omstandigheden/locatie toch aangepast zijn. Denk aan een zomerse bergpas voor de Z4 Roadster, een hippe nachtclub voor de X2 of aan de schoolpoort met de 2 Reeks Active Tourer. En voor de BMW M modellen is dat een gesloten omloop!


Uittip: BMW M Track Experience - Circuit Zolder (2021)

Dat is dan ook hetgeen BMW doet onder de veelzeggende BMW M Track Experience noemer. Onder professionele begeleiding krijgen deelnemers hier de kans om een (recent) M product in al zijn glorie te ontdekken, gaande van de nieuwe M3 Berline, M4 Coupé, M5 Berline tot M8 Gran Coupé. Afhankelijk van data en praktische factoren ben je daarvoor welkom op het prachtige circuit van Zolder of Spa-Francorchamps. Al kan je het ook groter (en vooral internationaler) zien en richting Silverstone, Bilsterberg, Red Bull Ring of zelfs de legendarische Nürburgring (GP omloop) trekken.

Uittip: BMW M Track Experience - Circuit Zolder (2021)

In het bezit zijn van een geldig rijbewijs is de enige basisvereiste voor de BMW M Track Experience, daarnaast moet je nog het “afstand van verhaal” tekenen en kan het plezier beginnen. Toch na reservatie volgens het “first come, first get” principe. Na een kort-maar-krachtige theorieles over de ideale rijlijnen, de werking van een chassis en waar je best (niet) vol gas gaat mag je de opgedane kennis gaan omzetten in de praktijk.

Uittip: BMW M Track Experience - Circuit Zolder (2021)

Maar niet getreurd, het sympathieke BMW Driving Experience Team geeft continue feedback/tips tijdens het rijden zelf via walkietalkies. Soms zéér welgekomen aangezien je vaak het circuit gelijktijdig opgaat met anderen (lees: snellere bolides). Na een eerste circuitsessie (20 minuten) mag je indien gewenst plaatsnemen als copiloot/passagier (of omgekeerd). Nadien blazen de BMW’s even uit (dat mag je vrij letterlijk nemen) en krijg je wederom opbouwende feedback om het nadien nog beter te doen.

Uittip: BMW M Track Experience - Circuit Zolder (2021)

Op een zomerse lentedag stonden we in Zolder oog in oog met de vernieuwde X3 M, X4 M en M4 Cabrio. Toch hadden we vooral het land doorkruist met het oog op een innige playdate met de nieuwe M3 Berline en diens M4 Coupé afgeleide. Behalve het aantal deuren (en praktisch gebruiksgemak) zijn beide snelle Duitsers zéér sterk verwant met elkaar. Je moet al een grote kenner zijn om het verschil in stijfheid, chassis afstelling en scherpte op te merken.

Uittip: BMW M Track Experience - Circuit Zolder (2021)

In tegenstelling tot de reguliere 3 Reeks Berline pakt de M3 Berline de “prominente” grille van de M4 Coupé over. Een uitgesproken designfeature die je iets kan verzachten door voor de zwarte omlijsting te kiezen in de uitgebreide personalisatiegids. Over smaken en kleuren valt veel te zeggen maar de heerlijk kleurrijke Isle of Man Green lak doet de nieuwe BMW M3 volmondig stralen. De Brooklyn Grey grijstint van de M4 Coupé is dan weer iets subtieler. Iets dat je niet kan zeggen over de fluogele Sao Paulo Yellow exemplaren.

Uittip: BMW M Track Experience - Circuit Zolder (2021)

De vele zwarte badges wijzen op de aanwezigheid van de Competition topversie. Daardoor is de 3.0-liter zes-in-lijn benzinemotor in zowel de M3 als M4 gezegend met 510 pk / 650 Nm. Het vermogen loopt hier richting de achteras via een 8-traps automaat. Zo volstaat 3,9 seconden om 100 km/u aan te tikken en op rechte stukken kan je misschien de topsnelheid van 250 km/u halen. Nieuw sinds deze generatie is een (extra polyvalente) xDrive variant, speciaal voor de wintersportliefhebbers. Voor hen komt er binnenkort – eindelijk – ook die langverwachte M3 Touring!

Uittip: BMW M Track Experience - Circuit Zolder (2021)

Het net geen 4 kilometer circuit van Zolder omvat twee lange/snelle passages die afgewisseld worden met leuke bochtencombinaties en snedige chicanes. Zeker op snelheid krijg je de nodige kriebels in de buik gezien het hoogteverschil in bocht 5. Het ronderecord staat op naam van Sébastien Bourdais die in 2007 slechts 1min12sec nodig had met een Champ Car. Maar als dat je doel is tijdens de BMW M Track Experience blijf je beter thuis.

Uittip: BMW M Track Experience - Circuit Zolder (2021)

Op de voormalige “Omloop van Terlaemen” kan de BMW M3 Berline en zijn sportief gelijnde M4 Coupé afgeleide perfect schitteren. Zeker met een perfecte gewichtsverdeling (50:50), een direct stuurgevoel en grijpgrage remmen. Desgewenst zijn dat koolstofkeramische exemplaren. Voor wie frequent op het circuit zal vertoeven lijkt dat geen overbodige optie. Na enkele snelle rondjes hebben de remmen toch even tijd nodig om “tot rust” te komen…

Uittip: BMW M Track Experience - Circuit Zolder (2021)

Naast de klassieke rijmodi (Sport, Track, Race) zijn er ook twee M1/M2 keuzemogelijkheden qua stuurgevoel, krachtsontplooiing, remgedrag en schakelintensiteit. Die liggen binnen handbereik dankzij sneltoetsen op het stuurwiel. Ideaal voor een snelle maar comfortabele daily setup en een full attack modus voor wanneer je smacht naar een stevige brok rijdynamiek.

Uittip: BMW M Track Experience - Circuit Zolder (2021)

Op de openbare weg riskeer je dergelijke snelheden best niet maar tijdens de BMW M Track Experience mag het eens wat sneller dan in de vele zone 30’s en zone 50’s vandaag de dag. Toch met alle regels en tips in het achterhoofd. Na een kennismakingsrondje gaat het nog wat sneller/directer maar ook dat slikt de zescilinder zonder tegenpruttelen. Onverstoorbaar en tegelijk onvermoeibaar, zo hebben we de Duitsers graag! Ook de automaat draagt zijn steentje bij met snelle/alerte reacties, de gevorderden kunnen de eer aan zichzelf houden door gebruik te maken van de schakelflippers. Zelfs met louter achterwielaandrijving bleven de snelle Duitsers ten alle tijden mooi stabiel dankzij de nodige rijhulp/toversoftware. Indrukwekkend! De xDrive meerprijs (+4.550 euro) kan je dus beter ergens anders investeren…

Uittip: BMW M Track Experience - Circuit Zolder (2021)

Want de nieuwe BMW M3 Berline kost je minstens 84.750 euro, de M3 Competition 91.950 euro. In beide gevallen mag je daar nog de nodige euro’s aan leuke extra’s bijrekenen. Enkel de M Race Track Pack voegt al 16.000 euro toe aan de totaalprijs. Dergelijke cijfers zetten de 899 euro die BMW vraagt voor de BMW M Track Experience in (een aantrekkelijk?) perspectief. Je fanclub mag mee aan 119 euro per persoon, inclusief catering. Met je eigen BMW M deelnemen is ook mogelijk maar iets omslachtiger qua administratie. De lokale BMW Verdeler helpt je sowieso graag verder met het reserven van een M Track Experience.

Uittip: BMW M Track Experience - Circuit Zolder (2021)

Over hapjes gesproken. Wanneer je niet het beste van jezelf geeft op het circuit kan je terecht in de Lounge Bar. Daar voorziet BMW de nodige versnaperingen, een lekkere lunch en een helm voor mocht je dat niet hebben.

Conclusie

In tegenstelling tot enkele decennia geleden kan je een BMW M product perfect dagdagelijks gebruiken. Toch als je jezelf kan bedwingen om het volledige prestatiepotentieel aan te spreken. Dat kan wél perfect tijdens de BMW M Track Experience waarbij je op circuit gaat rijden met ondermeer de M3 Berline en M4 Coupé. Naast een onvergetelijke belevenis krijg je ook de nodige tips mee van professionele rij-instructeurs om je rijstijl te verbeteren. En je gaat beter begrijpen dat M’s meer talenten hebben dan nul-naar-honderd sprintjes trekken aan het verkeerslicht. Voor de (diehard BMW) liefhebbers een aanrader, zelfs met de stevige kostprijs.

Uittip: BMW M Track Experience - Circuit Zolder (2021)

Voor meer informatie en actuele prijzen, zie bmw.be!
Fotocredit: Andreas Gijbels