VAB Gezinswagen van het jaar 2021: Dacia Duster, Skoda Octavia Combi en MG ZS EVAan de 34ste editie van de VAB Gezinswagenverkiezing 2021 namen geheel toevallig 34 auto’s deel met uiteindelijk drie mooie winnaars.

Internationaal gezien zal de titel van “VAB Gezinswagen van het jaar 2021” vermoedelijk weinig (tot geen) indruk maken. In België zelf is een dergelijke overwinning altijd interessant, toch zeker vanuit een commercieel standpunt.

Normaliter bestaat stemgerechtigde jury uit professionelen (lees: autojournalisten) en enthousiaste gezinnen (lees: dé echte consument) maar desondanks de nodige veiligheidsvoorschriften moest die laatste groep noodgedwongen thuisblijven. Corona uiteraard!

Wederom werd er voor de VAB Gezinswagen van het jaar 2021 gewerkt met drie categorieën, zijnde “tot 22.000 euro”, “tot 34.000 euro” en “elektrisch”. Bij die laatste mochten er enkel volledige elektrische wagens aantreden, iets dan ooit wel anders was.

In de eerste categorie pakte de nieuwe Dacia Duster de eindoverwinning, ongetwijfeld omdat de stoere Roemeen zoveel biedt in ruil voor een bepekte som geld. De Hyundai i20 en Citroen C3 moesten zich tevreden stellen met de ereplaatsen.

Een drukte van jewelste met 15 kanshebbers in de categorie “tot 34.000 euro”, klaarblijkelijk de financiële grens waar gezinnen mee rekening houden voor de aankoop van een nieuwe wagen. Geheel volgens de logica won de Skoda Octavia Combi, daarmee laat hij de Renault Captur en Seat Leon Break achter zich.

De VAB Gezinswagen van het jaar 2021 categorie “elektrisch” scoort met winnaar MG ZS EV een interessante primeur, namelijk de eerste Chinees (moederbedrijf SAIC) die de overwinning pakt. De Hyundai IONIQ Electric en Volkswagen ID.3 eindigden op respectievelijk plaats 2 en 3.

Lees hier het volledige rapport!