Officieel: Fiat 500 Tributo Trepiuno (2024)Na een carrière van bijna 20 jaar (!) naderen we het einde van de populaire Fiat Vijfhonderd met verbrandingsmotor. Iets dat ze bij Fiat vieren met de 500 Tributo Trepiuno special edition.

Geen paniek, de schattige Fiat 500 blijft onder ons. Hetzij als zuiver elektrische 500e of 500 Electric. En desgewenst zelfs iets groter, veelzijdiger en praktischer in de vorm van de hippe 600e crossover. Maar de klassieke 500 die in 2007 begon aan zijn immens succesverhaal gaat er bijna uit. Niet geheel onlogisch na een carrière van bijna 20 jaar!

Momenteel is de 500 enkel verkrijgbaar met de 1.0-liter Hybrid aandrijflijn met 70 pk. Dat is ook de technische basis van de Fiat 500 Tributo Trepiuno special edition. Deze eert de Trepiuno Concept die zijn opwachting maakte op het Autosalon van Genève 2004. En enkele jaren nadien – in bijna ongewijzigde vorm – uitgroeide tot de gekende Fiat 500. Die was dan weer een directe revival van de iconische Cinquecento uit ’57.

De Fiat 500 Tributo Trepiuno is voorzien van een identieke wittint (met parelmoerachtige schijn?) zoals in 2004. De velgen zijn dan weer een “moderne interpretatie” van toen. Uniek zijn de blauwe Fiat logo’s én het glazen panoramadak. Binnenin kozen de Italianen voor een wit-rode bekleding waarbij de stoelen een Trepiuno XX inscriptie prijkt. De XX is uiteraard een verwijzing naar 20 volgens de Romeinse cijfers. Het dashboard krijgt dan weer designschetsen mee.

De historisch correcte Tributo Trepiuno variant kan je niet aankopen bij de lokale Fiat verdeler. Neen, het is het werk van de Stellantis FCA Heritage afdeling onder hun Reloaded by Creators project. Hoeveel exemplaren (en aan welke prijs) er gebouwd zullen worden werd niet gecommuniceerd.

Lees hier onze rijtest met de Fiat 500 Hybrid en 500 Electric!