Rijtest & Video: Fiat Punto TwinAir

Fiat Punto TwinAir 2012 test
De Punto werpt anno 2012 zijn achtervoegsel ‘evo’ af. Naast uiterlijke aanpassingen komt er ook een tweecilinder in het vooronder te liggen.

De meest recente Punto laat zich aan de buitenkant herkennen door zijn bumpers die niet langer in zwart plastic worden uitgevoerd, maar direct ook de koetswerkkleur van de wagen meekrijgen. De grootste kritiek op het vorige model werd dus weggewerkt, al zou je ook kunnen stellen dat Fiat wat lui is geweest en simpelweg teruggrijpt naar het design van de eerste generatie. Hoe dan ook, de nieuwe grille staat de Punto, dat is het belangrijkste! Verder werden er nog enkele kleine aanpassingen uitgevoerd, onder meer aan de luchtinlaten, maar die zijn minder opvallend. Bovendien zijn er vanaf heden nieuwe velgen beschikbaar, ons testexemplaar kreeg zwarte exemplaren aangemeten die zeker en vast niet misstonden op het knalrode koetswerk. Het komt er dus op neer dat de nieuwe Punto er goed uitziet en nog enkele jaren in de spreekwoordelijke winkelrekken kan liggen.

Fiat Punto 2012 TwinAir test

Aan de binnenkant zijn de aanpassingen al even miniem. Het dashboard is zo goed als hetzelfde gebleven en wordt versierd met soft-touch materialen. De Punto kan uitgerust worden met het laatste TomTom-systeem dat niet enkel dient om te navigeren, maar ook fungeert als apparaat dat je tips geeft om zuiniger te rijden. Het zitmeubilair zou wat meer zijdelingse steun mogen geven, al is dat enkel nodig op bochtige weggetjes, in de stad stoort het gebrek aan steun amper. Voor die stoelen is er trouwens een nieuw gamma aan stoffen bekleding beschikbaar. Kies je voor het driedeurs model is de instap naar achteren niet evident, maar plaats voor twee is er zeker en vast. De koffer is voldoende ruim bemeten en het zicht naar achter volstaat. Echt grote minpunten aan het interieur van de Punto kunnen we ons niet direct indenken.

Fiat Punto 2012 TwinAir test

Tot nu toe nog geen grote veranderingen aan de nieuwe Punto. Zijn we dan helemaal naar Italië gereisd voor niets? Zeker en vast niet! Onderhuids kan je voortaan voor een tweecilinder motor kiezen en wij wilden weten hoe die aanvoelt in de Punto. We reden eerder al rond met de TwinAir motor en vreesden op voorhand dat de één ton wegende Punto iets te zwaar zou zijn voor de 85 pk sterke tweecilinder. Onterecht, zo bleek later. Als je hevig accelereert zou je in 12,7 seconden de kaap van 100 km/u moeten behalen. Op papier oogt dat alles behalve spannend, in de realiteit is de Punto TwinAir weliswaar voldoende vlot. Tijdens het accelereren is snel opschakelen de boodschap, de toerenbegrenzer laat zich namelijk redelijk snel voelen.De TwinAir motor wordt aan een nieuwe zesbak gekoppeld die soepel schakelen toelaat. Door het beperkte koppel heeft het blok het soms lastig in bergachtig gebied, maar over het algemeen presteert het tweecilindertje goed. Economisch en ecologisch rijden zijn de bestaansredenen voor deze TwinAir-motor. Hij verbruikt in theorie dan ook maar 4,2 liter per 100 km, in de realiteit moet je daar al snel een liter bijtellen. Gelukkig is er een ECO-stand die de prestaties van het blok wat beperkt, waardoor het verbruik nooit extravagant wordt.

Fiat Punto 2012 TwinAir test

De instapmotor is een 1.2-liter grote benzinemotor die 69 pk levert. Op zich voldoende voor de Punto, maar het mag natuurlijk altijd wat meer zijn. En meer kan je vinden bij de TwinAir-benzinemotor die we zonet hebben besproken, een 1.4-liter grote benzinemotor en een 1.3-liter dieselmotor. De 1.3-liter grote MultiJet II levert ofwel 75, 85 of 95 pk en is dankzij zijn CO2-uitstoot van 90 g/km één van de CO2-armste diesels in zijn segment. De 85 pk sterke MultiJet II-motor is nieuw in het gamma. Dankzij het nieuwe MultiJet-injectiesysteem (vandaar de II in de naamgeving) genereert hij 25% meer koppel in lage toeren dan zijn voorganger. De 1.4 benzinemotor is er zonder MultiAir-techniek en met MultiAir-techniek. Zonder MultiAir stuurt hij 77 pk naar de voorwielen, de MultiAir-motor is beschikbaar in twee vermogenversies: 105 pk en 135 pk.

Fiat Punto 2012 TwinAir test

We stuurden de Punto even rond op het circuit van Balocco, een plaats waar hij allesbehalve thuishoort. Het stuur is op zich voldoende scherp, maar aan de lichte kant. Als je snel een bocht wil insturen, biedt de Punto niet voldoende vertrouwen om echt door te gaan. Maar daar is de wagen hoegenaamd niet voor gemaakt, we kunnen Fiat hier dus moeilijk iets kwalijk nemen. Tijdens een passage op een kasseistrook viel het op hoe comfortabel de vering van de Punto is. De demping is zacht afgesteld, ideaal voor stadsverkeer waar verkeersdrempels eerder regel dan uitzondering zijn. Wie het stuur superlicht wil instellen kan dat doen door op de City-knop te duwen. De bekrachtiging wordt dan overdreven, enkel aan te raden bij manoeuvres dus. De Punto vormt een homogeen geheel als hij met de TwinAir-motor wordt uitgerust. Bovendien heeft Fiat haar werk gemaakt van het motorgeluid van de compacte tweecilinder. Als hij stationair draait, is hij amper hoorbaar. Drijf je de motor dan weer hoog in zijn toeren, weerklinkt er een opvallend aangenaam geluid in het interieur. Puik werk van de ingenieurs bij Fiat.

Fiat Punto 2012 TwinAir test

Echt diep moet je niet in de buidel tasten om met een Fiat Punto rond te rijden. De instapmotor, een 1.2 liter grote benzinemotor, kost in combinatie met het Pop-afwerkingsniveau amper €8.000 als je er snel bij bent. Deze lanceringsprijs blijft namelijk niet gelden, maar is nu wel een koopje. Wil je iets meer uitrusting, dan krijg je voor €8.700 diezelfde wagen met extra opties als een manuele airco en een radio/MP3-speler. Andere uitrustingspakketten zijn onder meer Techno, Style, Racing en Sport, die elk een hogere meerprijs kennen. De Punto verkoopt alvast aardig, tijdens de lancering op het autosalon in Brussel werd er een verkoopstijging van 30% genoteerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Na de lanceringscondities zal de nieuwe Punto voor minstens €12.300 over de toonbank gaan. De TwinAir-motor kent een minimumprijs van €15.200, in ruil krijg je het TwinAir-uitrustingsniveau met onder meer een start/stop-systeem, een boordcomputer, elektrische en verwarmde buitenspiegels, 15″ aluminium velgen en een autoradio met MP3-functie.

Fiat Punto 2012 TwinAir test

Conclusie

Je zou het niet direct verwachten, maar de Fiat Punto geraakt wonderwel vlot vooruit met een TwinAir-motor onder de motorkap. De Punto is vooral afgesteld op een comfortabel weggedrag en dat laat zich niet alleen in de stad, maar ook op kasseistroken merken. Wie een wat hardere ophanging wenst, kan uiteraard terecht bij zustermerk Abarth. De Punto’s nieuwe looks werken alle kritiek op zijn voorganger weg, ook aan de binnenkant getuigt het design van Italiaanse flair. Wie veel auto wil voor weinig geld, kan al voor €8.000 een Punto op zijn oprit parkeren. Een koopje!

Fiat Punto 2012 TwinAir test

Overzicht

+ TwinAir
+ Prijs
+ Comfort
+ Geluidsdemping

– Snel in toerenbegrenzer
– Licht stuur

Fiat Punto 2012 TwinAir test

Tekst & Foto’s: Jeroen Maes

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...