Officieel: McLaren Artura Coupe 680 pk (2021)De McLaren Artura sportwagen is gloednieuw en krijgt een nieuwe (plug-in hybride!) V6 benzinemotor mee, goed voor 680 pk!

De onthulling van een nieuwe sportwagen is altijd groot feest maar in het geval van de McLaren Artura mag je dat gerust nog wat steviger zien. Zo is deze de eerste telg van de tweede generatie Sport Series, de opvolger voor de 570S en consorten dus.

Daarnaast krijgen nieuwe McLaren producten (vermoedelijk) een meer toegankelijkere benaming (ipv cijfers/lettercombinaties) én maakt hybridetechniek zijn opwachting. Grote schoenen te vullen dus, al komen er in de nabije toekomst ongetwijfeld nog extra varianten. Denk aan een scherpere variant, een dakloze variant en misschien opnieuw een meer uitgesproken GT variant!

Prestaties

De 3.0-liter V6 benzinemotor is een ingenieuze parel (opmerkelijke plat (120°) gepositioneerd) en levert 585 pk / 585 Nm. Daarbij komt er een elektromotor van 95 pk / 225 Nm waarmee het systeemvermogen uiteindelijk afklopt op 680 pk / 720 Nm.

Al dat vermogen loopt richting de achteras via een 8-traps automaat die (net zoals de SF90) géén achteruitversnelling heeft. Daarvoor rekent de McLaren Artura op de elektromotor! Dan de obligatoire prestatiecijfers: 0-100 in 3 seconden, 0-200 in 8,3 seconden, een topsnelheid van 330 km/u en een leeggewicht van (slechts) 1.498 kg.

Zuiver elektrisch zou je 30 km ver moeten geraken (tot 130 km/u) dankzij de 7,4 kWh batterij, ongetwijfeld een bevreemde (wegens fluisterstil) prestatie in een sportwagen van dit kaliber. De CO2 uitstoot van 129 g/km maakt het wel financieel wel een pak aantrekkelijker!

Het chassis is eveneens volledig nieuw en uiteraard voltrokken uit het lichtgewicht koolstofvezel. Tegelijk werd de technologische basis gemoderniseerd wat een positieve invloed heeft op de interne communicatie, gadgets, connectiviteit en rijhulp. Zelfs over-the-air updates zijn mogelijk bij de McLaren Artura!

Nieuwe gammastructuur

McLaren zal vermoedelijk haar volledige gamma(positionering) omgooien, wel zal de Artura de blitse 720S (en Senna, Speedtail en Elva) boven zich moeten dulden. De Britse sportwagenbouwer heeft nog geen prijzen gecommuniceerd, reken toch op gemakkelijk 230.000 euro. Wel werd er tijd/energie gestoken in een betere afwerking waardoor er 5 jaar garantie voorhanden is.

Voor een Artura bestelbon verwijzen we graag door naar McLaren Brussels in Ukkel!