Laser belichting reeds binnen 2-3 jaar

BMW i8 laser light
BMW is van plan laser licht-technologie te lanceren binnen 2 tot 3 jaar.

LED’s zullen – alvast bij BMW – sneller tot het verleden behoren dan gedacht. Hanafi Abdul, optisch designer bij BMW, gaf aan Inside Line mee dat de technologie reeds klaar is voor productie en voorlopig enkel wacht op de juiste toepassing. De laser lichten werden voor het eerst voorgesteld op de BMW i8 concept, maar Abdul zegt dat de technologie kan debuteren nog voor de komst van deze hybride supercar.

Laser belichting heeft enkele grote voordelen ten opzichte van LED’s. BMW beweert dat haar systeem een lichtstraal produceert die 1.000 keer helderder is, de technologie neemt bovendien een stuk minder plaats in. Verder zouden deze laser lichten tot tweemaal zo efficiënt zijn als een equivalent LED systeem, wat het energieverbruik significant naar beneden haalt.

Het systeem is vrij complex, maar essentieel gaat het om het gebruik van Gallium-nitride (GaN) om een blauw licht voort te brengen, dat dan met behulp van een fosfor schijf omgezet wordt in wit licht. De technologie wordt reeds gebruikt bij medische en militaire toepassingen, volgens Abdul zijn er noch veiligheidszorgen noch wettelijke dwarsbomen voor het gebruik van een klasse 1 laser. Een laser licht zou tot slot zo’n 10.000 uren meegaan.(Via:Inside Line)

BMW i8 Concept

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...