Video: Autovisie test de Lamborghini Aventador Ultimae (2022)Na een gezegende carrière van meer dan tien jaar neemt Lamborghini afscheid van haar V12 vlaggenschip met de gelimiteerde Aventador Ultimae!

Eind februari 2011 haalt Lamborghini op het Autosalon van Genève het doek van de flamboyante Aventador. Die nam als V12 topmodel het stokje over van de iconische Murciélago en intussen staat de teller op méér dan 10.000 verkochte exemplaren. Dit in de twee koetswerkvormen (Coupé en Roadster) en met de nodige variaties (S, SuperVeloce, SVJ, 50° Anniversario, Muria Hommage, Pirelli Edition, …). Ook de Veneno, Centenario, Sian, Essenza SCV12 en Countach LPI800-4 modellen delen hun technische basis met de Aventador.

Aangezien mooie liedjes nooit lang duren is het einde nu officiel in zicht. Als laatste knaller kwam er gelukkig nog de Lamborghini Aventador Ultimae! Relatief exclusief met slechts 350 coupé’s en 250 cabrio’s. Allemaal hadden ze snel een eigenaar gevonden ondanks een prijskaartje van meer dan 400.000 euro!

Hoeveel Belgische exemplaren er daartussen zitten is niet geweten. De V12 benzinemotor genereert in de Aventador Ultimae maar liefst 780 pk / 720 Nm. Die vloeien nog steeds richting de vier wielen via een 7-traps ISR automaat met één koppeling. Toch goed voor een 0-100 sprintje in 2,8 seconden en topsnelheid van 350+ km/u!

De Italiaanse sportwagenbouwer uit Sant’Agata Bolognese liet alvast weten dat er een nieuw V12 topmodel in de pijplijn zit. Opnieuw een atmosferische 6.5-liter V12 gebruiken was niet mogelijk gezien de strenge(re) emissienormen, de volgende Lambo V12 krijgt plug-in hybride techniek mee.