Video: CarWOW test de Tesla Model Y (2021)Het segment van zuiver elektrische SUV’s telt heel wat mogelijkheden, toch komt de Tesla Model Y met een overtuigend totaalpakket.

Met de Model 3 had Tesla het rijk (van de meer doordachte EV’s) behoorlijk lang voor zich alleen. Intussen zijn de andere – voornamelijk Europese – autoconstructeurs wakker geschoten en is het aanbod stevig aangedikt. Elon Musk heeft gelukkig – en eindelijk – ook een Model Y crossover in de aanbieding, die biedt hetzelfde maar dan net wat praktischer en functioneler. Ondermeer met maximaal 1.925 liter bagageruimte!

In tegenstelling tot de Model 3 is de Model Y enkel te verkrijgen met vierwielaandrijving, je hoeft hier – momenteel? – dus niet naar een achterwielaangedreven instapversie te zoeken. Prijsmatig begint de Y daardoor pas bij 63.000 euro (Long Range), dat is ongeveer 5.000 euro meer ten opzichte van de technisch gerelateerde Model 3 Long Range. Wie belang hecht aan supersnelle 0-100 sprintjes moet minstens 70.000 euro ophoesten voor de Model Y Performance. Dan zit je in 3,7 seconden aan 100 km/u en kan je pronken met blitse 21” Überturbine-velgen en krachtigere remmen.

Beide varianten geraken ongeveer 500 km ver met een volle batterijlading, inzake lakkleur zijn er slechts 5 mogelijkheden beschikbaar. Wel is er nog steeds het performante Supercharger snellaadnetwerk en wordt de aandrijflijn frequent aangepast met het oog op een efficiënter, slimmer en/of aangenamer rijgedrag. Vreemd genoeg heeft Tesla geen last van lange(re) levertermijnen.

Met de Model Y mikt Tesla op de Volvo XC40, Jaguar I-Pace, Ford Mustang Mach-E, Mercedes EQA, Kia EV6, Audi Q4 e-tron, BMW iX3 en consorten. Keuze genoeg dus! Mocht je toch nog twijfelen, Mat Watson van CarWOW neemt je even mee op ontdekkingstocht.