Officieel: BMW M3 Touring Competition xDrive 510 pk G81 (2022)Na maanden en jaren bezwijkt BMW dan toch voor de internationale lokroep omtrent een potente en vooral praktische M3 Touring!

Terwijl de concurrentie al bijna eeuwig een praktische pk-patser in de aanbieding heeft bleef BMW halsstarrig vasthouden aan haar sportieve berlines en SUV’s. Tot nu we – naar aanleiding van 50 jaar BMW M – eindelijk een M3 Touring (codenaam: G81) te zien krijgen! Deze is de vierde telg van een zéér performante familie bestaande uit een M3 Berline, M4 Coupé en M4 Cabrio.

De BMW M3 Touring biedt als praktische stationwagon plaats aan 500 liter bagage. Met de achterbank plat (40:20:40) loopt het laadvolume op tot 1.510 liter. De kofferklep opent en sluit uiteraard volautomatisch. Ook hier prijkt er een varkensneusje vooraan en heb je ruime keuze inzake personalisatie. Zowel vanbinnen als vanbuiten met standaard 19” (voor) en 20” (achter) lichtmetalen velgen.

BMW M3 Touring komt met 510 pk én uitschakelbare xDrive

In tegenstelling tot de M3 Berline en M4 Coupé is er hier slechts één motorisatie beschikbaar. BMW meent dat een M3 Touring Competition xDrive dé variant is die je wil/moet hebben. Naar goede gewoonte voorzien van de bekroonde drieliter zes-in-lijn benzinemotor en de 8-traps ZF sportautomaat. Gezien “Competition” staat er 510 pk / 650 Nm paraat, xDrive verwijst uiteraard naar vierwielaandrijving.

Voor een nul-naar-honderd sprintje met vrouw, kind en hond moet je 3,6 seconden voorzien. De 200 km/u tik je na 12,9 seconden aan. Bij 250 km/u is de topsnelheid bereikt. Tenzij je extra budget overhebt voor de M Driver’s Package, dan kan je 280 km/u aantikken!

De jaarlijkse rit richting het containerpark doe je best rustig maar deze M3 Touring heeft veel meer in zijn mars. Deels dankzij handige rijhulpmiddelen en veiligheidssystemen maar ook met specifieke hardware zoals een actief sperdifferentieel, elektronisch geregelde schokdempers of variabele M Servotronic stuurinrichting. Net zoals bij de M5 kan al (!) het vermogen zelfs richting de achteras! De M3 Touring pakte alvast het ronderecord op de Nurburgring (7 min en 35,060 sec) met Jörg Weidinger achter het stuur.

Vanaf 100.000 euro

Op het Goodwood Festival of Speed 2022 zal BMW deze begeerlijke M3 Touring aan het grote publiek voorstellen. Bestellen kan in het najaar en tegen het einde van het jaar wordt de productie opgestart. In België moet je minimaal 99.900 euro ophoesten voor een M3 Touring … wat minder dan 1.000 euro extra is ten opzichte van een M3 Berline Competition xDrive.