Preview: Toyota Aygo X (2021)Desondanks de eerdere geheimzinnigheid kiest Toyota nu toch gewoon voor een gekende Aygo X naamgeving voor hun nakende instapper.

Voor de eerste generatie (2005) en tweede generatie (2014) van de compacte Aygo stadswagen werkte Toyota innig samen met Citroen en Peugeot. Maar de Fransen zagen het niet meer zitten om in dit segment te investeren. Toyota gelooft er anderzijds nog steeds in en lanceert binnenkort een derde generatie! Die zal als Aygo X (uitspreken als “cross”) door het leven gaan en dit met een verhoogde koetswerkvorm. Zoals Aygo X Prologue Concept reeds aangaf!

De Japanse urban compact crossover staat op het GA-B platform dat Toyota ook voor de Yaris en Yaris Cross gebruikt. De ontwikkeling/afstelling werd zowaar op Belgische bodem uitgevoerd in Zaventem. De productie zal in Kolin (Tsjechië) plaatsvinden.

Desondanks we al meer dan twintig jaar hybridetechniek met Toyota associeren zal de instapper hier niet van kunnen genieten. In het A-segment zijn de marges blijkbaar te klein waardoor de 1.0-liter driecilinder benzine volstaat.

De wereldpremière van de Toyota Aygo X is voorzien voor november 2021, de eerste leveringen volgen midden 2022. Voor een Belgische vanafprijs is het momenteel nog te vroeg, hopelijk ligt deze in lijn met het huidige aanbod (vanaf 11.220 euro).