Officieel: Toyota Land Cruiser (2023)De nieuwe Toyota Land Cruiser alleskunner richt zich op zijn traditionele eigenschappen van kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid om de zwaarste omstandigheden het hoofd te bieden.

Ook anno 2023 blijft de SUV hype (en hun kleurrijke afgeleiden) aanhouden, zelfs al twijfelen we misschien hier en daar aan de twijfelachtige avontuurlijke capaciteiten. Dat is zeker niet het geval bij de nieuwe Toyota Land Cruiser generatie die één brok avontuur uitstraalt. Hetzij met moderne functionaliteit en net wat meer luxe en comfort dan zijn gerenommeerde voorgangers. Sinds de start (toen nog onder de Toyota BJ noemer) werden er al meer dan 11,3 miljoen exemplaren verkocht in 170 landen.

De nieuwe Land Cruiser staat op het GA-F platform waarbij de carrosserie en chassis als los geheel gemonteerd wordt. Ook werd het allemaal (veel) stijver wat een duidelijk invloed moet hebben op het rijgedrag. Tegelijk krijgen de wielen wat meer “ademruimte” (wieluitslag) wat handig is bij het offroaden. Voor het eerst is de Land Cruiser trouwens voorzien van elektrische stuurbekrachtiging en ontkoppelbare stabilisatorstang!

Binnenin is er plaats voor vijf of zeven inzittenden die tevens profiteren van een verbeterde zichtbaarheid rondom. Naast moderne connectiviteit voorziet Toyota ook de nodige rijhulp en veiligheid.

Toyota Land Cruiser rekent op een 204 pk sterke dieselmotor

In West-Europa wordt de nieuwe Land Cruiser gecommercialiseerd met een 2.8-liter viercilinder turbodiesel (204 pk) die ontwikkeld werd met het oog op een sterk evenwicht tussen zuinigheid en prestaties. Dit in combinatie met de nieuwe Direct Shift 8-trapsautomaat. Daardoor kan hij tot 3.500 kg trekken.

Begin 2025 zal een geëlektrificeerde aandrijflijn verkrijgbaar zijn die de krachtige en efficiënte dieselmotor combineert met de mild hybrid technologie (48V ondersteuning).

Vanaf oktober kan je bij de Belgische Toyota verdeler een Land Cruiser bestelbon tekenen. Dit momenteel nog aan een ongedefinieerde prijs, vermoedelijk start deze wederom rond de 65.000 euro. Om de productie te stroomlijnen is er uiteraard een royaal uitgeruste Land Cruiser First Edition variant beschikbaar (3000 stuks). Deze doet het ondermeer met klassieke ronde koplampen en de specifieke duotone carrosserie-afwerkingen: Sand en Smoky Blue.