Video: Tesla Model S Plaid pakt Nurburgring record (2021)Met de gloednieuwe Model S Plaid kroont Tesla zich officieel tot snelste elektrische auto op het befaamde Nürburgring circuit.

Een Nürburgring recordtijd. Behalve aan de toog brengt dat niet zoveel veel meerwaarde voor de consument. Maar voor de marketingdienst is het van goudwaarde, zo kan iedereen namelijk zien dat hun product het snelste is. En zo ook het beste?

Alle gekheid op een stokje, de Nürburgring records zorgen wel voor enige graadmeter in (super)sportwagenland. Nadat Porsche enkele jaren geleden met een Taycan Turbo prototype een bijzonder scherpe (wel onofficiële) tijd neerzette was het uitkijken naar de Amerikaanse autobouwer. Zeker nadat CEO Musk meermaals het potentieel benadrukte van hun Model S en er enkele testwagens gespot werden nabij de Duitse Eifel.

Recentelijk was het dan eindelijk zover. De getalenteerde Andreas Simonsen claimde met een tijd van 7:35.579 de titel van ‘snelste productieklare vierdeurs EV”. En na verificatie van de Nürburgring is het ook officieel zo. Toch tot wanneer pakweg Porsche, Rimac of Mercedes een snellere EV ronde neerzetten.

De Tesla Model S Plaid is gezegend met drie high performance elektromotoren, goed voor 1.020 pk! Van 0 naar 100 sprinten lukt in 2,1 seconden, na minder dan 10 tellen zit je aan 250 km/u! Op 322 km/u ligt de topsnelheid. Met iets rustigere snelheden zou je tot 637 km ver moeten geraken met een volle batterij.

Na de sportwagens en potente SUV’s lijkt de Nürburgring nu de place 2 be voor snelle EV’s. Die hebben het niet persé van de hogere snelheden in de rechte maar wel van de supersnelle bochten. Dit dankzij intelligente torque vectoring! Al speelt het stevige gewicht natuurlijk nog steeds parten, de nieuwe RS3 Sportback doet een rondje Nürburgring ongeveer even snel (7:40.748) met slechts 400 pk…