Officieel: Audi RS3 Sportback + RS3 Berline (2021)De nieuwe Audi RS3 blijf trouw aan zijn 400 pk sterke vijfcilinder benzinemotor, nieuwe is de speelse RS Torque Splitter waarmee je eenvoudigweg kan driften!

Goed nieuws voor de liefhebbers van potente hot hatches (lees: snelle stadswagens). Na de reguliere A3 en sportieve S3 modellen (beiden zowel als A3 Sportback en A3 Berline) komt Audi nu met de big boy RS3 ten tonele. Naar goede gewoonte behoorlijk aangedikt qua vormgeving.

De vierde generatie RS3 doet het opnieuw met een agressieve grille, grotere spoorbreedte, dikke 19” lichtmetalen velgen en twee ovalen uitlaatmonden. Desgewenst met hoop koolstofvezel accenten, specifiek Pirelli P-Zero Trofeo R rubber, koolstofkeramische remschijven en een sportuitlaat. De blitse Kemora Grey en Kyalami Green koetswerkkleuren blijven exclusief voorbehouden voor deze RS3.

Binnenin bespeuren we eveneens een hoop verschillen, hetzij minder verregaand als aan de buitenkant. Zo krijg je sportzetels, een sportstuurwiel en sportieve(re) weergavemogelijkheden voor het digitale instrumentarium.

De nieuwe RS3 Sportback en RS3 Berline rekenen wederom op de bejubelde 2.5-liter TFSI benzinemotor. De vijfcilinder is nog steeds 400 pk sterk, het koppel ligt met 500 Nm wel 20 Nm hoger dan voordien. Ook de zeventraps sportautomaat en quattro vierwielaandrijving blijven op post.

Dé leukste gimmick is anderzijds de tweedelige koppeling op de achteras waarmee de slimme (tover)software het vermogen volledig variabel kan laten verlopen. Met de RS Torque Splitter kan je dus eenvoudigweg driften, iets dat diverse hot hatch collega’s ook al konden (denk aan Focus RS, A45 en Golf R).

De nieuwe RS3 is (ondermeer) daardoor wel 80 kg zwaarder dan voordien. Iets dat je niet ziet in de prestatiecijfers, met een 0-100 sprinttijd van 3,8 seconden (!) heb je niets te klagen. De topsnelheid ligt standaard op 250 km/u. Maar via de optielijst kan je dat laten verhogen tot 280 km/u of zelfs 290 km/u (RS Dynamic Package).

Je lokale Audi Sport verdeler helpt je graag verder met een passende configuratie/bestelbon. Tegen de herfst worden de eerste exemplaren verwacht. Reken op een vanafprijs van 61.900 euro voor de RS3 Sportback en 63.300 euro voor de RS3 Berline.