Officieel: Skoda Kodiaq SUV facelift (2021)Van een zuinige/efficiënte plug-in hybride is er (momenteel) geen spoor maar de stoere Skoda Kodiaq SUV profiteert toch duidelijk van een deugddoende opfrisbeurt.

Vier jaar na de lancering van de Kodiaq SUV kan Skoda meer dan tevreden terugkijken met 600.000 verkochte exemplaren. Met een opfrisbeurt moet dat succes de komende jaren ook aanwezig zijn. Dit zonder aan het praktisch gebruiksgemak te komen, zo passen er vijf tot zeven inzittenden in de Skoda Kodiaq. En tot 2.065 liter bagage!

Zoals het hoort bij een facelift werd de grille/voorbumpers aangepast met het oog op “meer emotie en zelfzelfzekerheid”, daarnaast is de stroomlijn ook beter. Standaard krijg je heldere LED koplampen en via de optielijst kan je nu voor het eerst kiezen voor intelligente Matrix LED koplampen. In de personalisatiegids prijken er nieuwe velgen (tot 20”) en kleurtjes.

Skoda tilt het interieurniveau naar een hoger niveau door de Kodiaq te voorzien van nieuwe decoratiestrips, extra contrasterende stiknaden en verbeterde LED sfeerverlichtingsfuncties. Nieuwkomers zijn hier ondermeer de ergonomische lederen zetels (elektrisch veelvoudig verstelbaar, gekoeld, verwarmbaar én geventileerd!) en het 575W Canton audiosysteem met 10 luidsprekers (ipv 8 voordien)!

De Skoda Kodiaq is beschikbaar met de 1.5 TSI (150 pk), 2.0 TSI (190 pk) en 2.0 TDI (150 pk of 200 pk) motoren. De instapper komt met voorwielaandrijving en een handgeschakelde versnellingsbak, de rest doet het met een DSG automaat en desgewenst vierwielaandrijving. Eigenlijk hadden we hier een fiscaal aantrekkelijke Kodiaq iV plug-in hybride verwacht (zoals de technisch gerelateerde Superb iV) … maar die komt ongetwijfeld later.

De Kodiaq RS topversie doet het voortaan met een onderscheidende/dynamische voorbumper en wisselt zijn 2.0 TDI diesel in voor een 2.0 TSI DSG7 benzinevariant. Nu goed voor 245 pk wat 5 pk méér is dan voordien wat tezamen met een lichtere aandrijflijn ook voor betere prestaties moet zorgen.

De reeds aanwezige rijhulpmiddelen krijgen het gezelschap van een verbeterde Crew Protect Assist. Deze heeft extra radarsensoren achteraan om te reageren op voertuigen die een gevaar vormen met een dreigende aanrijding langs achteren.

De vernieuwde Kodiaq SUV is vanaf juli 2021 verkrijgbaar bij de lokale Skoda verdeler, prijzen zullen in de lijn liggen van het huidige aanbod (vanaf 28.715 euro).