Teaser: CUPRA Formentor VZ5 vijfcilinder (2021)YAY! Het Spaanse CUPRA lepelt binnenkort een krachtige vijfcilinder turbobenzine (met 400 pk?) in de blitse Formentor!

Naast een sportief aangeklede Ateca crossover, Leon hatchback en Leon ST break heeft het kersverse CUPRA met de Formentor ook een “eigen” model in de aanbieding. Per direct eentje die perfect past het bij het strakke, knappe, sportieve en technologische karakter waarmee CUPRA zo graag wil uitpakken. Naast de 1.5 TSI (150 pk) + 2.0 TSI (310 pk) benzinemotoren en 1.4 eHybrid plug-in hybride komt er binnenkort nog een krachtige CUPRA Formentor VZ5 topversie aan.

Daarvoor mag de CUPRA Formentor zowaar beroep doen op de meermaals bekroonde 2.5-liter vijfcilinder (!) TFSI die vooral in de betere Audi’s zit, denk aan de TT RS, RS Q3 (Sportback) en binnenkort opnieuw in de RS3 en RS3 Berline. Opmerkelijk genoeg wou Audi die heerlijke vijfcilinder eerder niet delen met Volkswagen voor de nieuwe Golf R.

Gezien het verhoogde “crossover” gehalte van de Formentor moeten we vooral richting die RS Q3 en RS Q3 Sportback kijken. Reken dus maar op (minstens) 400 pk, vierwielaandrijving en zeventraps automaat met dubbele koppeling! Daarmee kan je in “minder dan 5 seconden” ongetwijfeld tot aan 100 km/u knallen.

De volledige onthulling van de CUPRA Formentor VZ5 staat gepland voor maandag 22 februari. Met een beetje geluk staat hij deze zomer nog bij de lokale CUPRA verdeler! Een Belgische vanafprijs volgt ook tegen dan. Dat er achteraan een vierdelige – dubbel gestapelde – uitlaat zal zijn is wel al duidelijk.

Lees hier onze rijtest met de Audi RS Q3!

Dit is de 310 pk sterke CUPRA Formentor VZ: