Gespot: Ferrari Enzo

Gespot Ferrari Enzo Ferrari
Dé Ferrari Enzo, misschien wel één van de meest legendarische modellen van het Italiaanse automerk.. Een streling voor het oor, het oog en de hersenmassa die ertussen ligt!

Voor de ene fanboy zal de 250 GTO en de 42 andere varianten dé vereenzelviging zijn van Ferrari, anderen kiezen dan weer voor de F40, de F50, de F430 of misschien wel de recente F12 Berlinetta. Maar als er een exclusieve supersportwagen uit de fabriek rolt die de naam van de oprichter draagt, dan is er wel wat aan de hand! De Ferrari Enzo zag in 2002 het levenslicht en volgt de Ferrari F50 op, beiden ontwikkeld onder de filosofie om een F1 wagen voor op de openbare weg te brengen. De 6 liter V12 die goed was voor 660 pk deed meer dan zijn best, zo was de topsnelheid van 355 km/u in die tijd ongezien. Met een “nul naar honderd” sprint van slechts 3,27 seconden kan hij vandaag de dag nog steeds mee, wat al genoeg zegt over de sportieve aspiraties van deze bolide.

De Ferrari Enzo was naast een pareltje op wielen ook een hoogtechnologisch labo voor de volgende generaties. De schakeltijd werd na jarenlang onderzoek eindelijk onder de 150 ms gekregen, één van de noodzakelijke eigenschappen die toen opgelegd werd door het management. De F430 kreeg later ook deze F1 schakelbak geïmplementeerd, net zoals de FXX raceklasse die later het levenslicht zag om gefortuneerde klanten een race-ervaring te bieden. Ferrari haalt uit die racesessies meer dan een hoop bruikbare informatie die hun weg vinden naar nieuwe wagens uit dezelfde stal in Maranello. Dat Ferrari deze technologie ook graag ter beschikking stelt is duidelijk als we naar de Maserati MC12 GT en de Ferrari P4/5 kijken.

De kostprijs zou indertijd rond het half miljoen euro gelegen hebben, maar dat was bijzaak. Ferrari koos namelijk zelf hun allerbeste klanten uit om de 349 beschikbare exemplaren te verdelen. In België zijn er enkele exemplaren die niet bang zijn van een publieke verschijning, maar er zijn sowieso ook enkele in een donkere verzamelgarage verzeilt geraakt. Wegens de populariteit en de concurrentiestrijd met de McLaren F1 werd besloten om nog eens 50 exemplaren te produceren en in 2005 kwam daar nog 1 exemplaar bovenop. De gelukkige eigenaar die de Ferrari Enzo #500 kreeg was niemand minder dan Paus Johannes Paulus II die hem per direct afstond aan een veiling. Maar liefst 1,2 miljoen euro werd er toen betaald ten voordele van de slachtoffers van de tsunami ramp in 2004.

Het onderstaande zwarte exemplaar is gespot nabij het Circuit van Spa-Francorchamps en staat op Russische nummerplaten. Daarmee is nogmaals bevestigd dat het Russische contingent meer dan goed draait, want de tweedehands verkoopprijzen van een Enzo schommelen rond het miljoen euro. In de toekomst zal dit enkel maar stijgen, menig verzamelaar ziet de wagen dan ook als een investering.

Ten laatste in 2013 zal Ferrari de langverwachte opvolger lancereren van de Enzo Ferrari. Niemand hoeft Ferrari duidelijk te maken dat de verwachtingen hoog gespannen zijn, they know what to do!

Spotterseer gaat naar Monty voor deze topspot!

Gespot Ferrari Enzo Ferrari

Zelf ook iets gespot? Uploaden die handel

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...