Video: Top Gear test de Aston Martin DB12 (2023)Met de karaktervolle DB12 start Aston Martin een nieuw hoofdstuk in haar Grand Tourer geschiedenis. De moeite of niet?!

De Aston Martin DB bloedlijn werd in 1948 opgestart … met de DB1! Als we Wikipedia mogen geloven is er nooit een DB3, DB5 of DB8 geweest. En de DB10 behoorde exclusief toe aan James Bond in de Spectre actiefilm. Later evolueerde deze zowaar (designmatig) richting de nieuwe Vantage!

Hoewel de Britten vol lof spreken over hun gloednieuwe GT is een “grondige DB11 doorontwikkeling” misschien beter geformuleerd. Aan het nieuwe lijnenspel, moderne interieur of hedendaagse rijhulp zou je dat niet direct zeggen, onderhuids bespeuren we toch riante gelijkenissen.

Met de DB12 benaming insinueren de sportieve Britten ietwat op de aanwezigheid van een V12 benzinemotor. Niets is echter waar, anno 2023 rekenen ze ook hier op een 4.0-liter V8 van AMG makelij. Goed voor 680 pk / 800 Nm die richting de achteras vloeit via een 8-traps ZF sportautomaat. Goed voor een nul-naar-honderd chrono van 3,6 seconden en 325 km/u topsnelheid. Dankzij het veelvoudig gebruik van lichtgewicht materialen blijft het leeggewicht trouwens beperkt tot 1.685 kg.

Een Belgisch DB12 prijskaartje werd nog niet gecommuniceerd maar deze zou ergens rond de 220.000 euro starten. Logische concurrenten zoals de Ferrari Roma, Bentley Continental GT en Porsche 911 Turbo situeren zich in dezelfde prijsklasse. In afwachting van een eigen rijtest kijken we even mee met Ollie Marriage (Top Gear) die van de DB12 mocht proeven in het zonnige Frankrijk.

En nog véél meer YouTube beeldmateriaal vanop de DB12 media launch in Monaco: