Officieel: Aston Martin DB12 GT V8 600 pk (2023)In tegenstelling tot wat de naamgeving doet vermoeden is de nieuwe Aston Martin DB12 voorzien van een V8 benzinemotor, goed voor 680 pk!

Geheel volgens de verwachtingen is het V12 liedje (bijna) uitgezongen bij Aston Martin. De opvolger van de DB11 gaat – niet geheel verrassend – als DB12 door het leven. In tegenstelling tot de naamgeving wel zonder V12 benzinemotor in het vooronder. Daar prijkt er namelijk een 4.0-liter AMG V8 met 680 pk / 800 Nm wat méér is dan de DB11 met V12! Al het vermogen loopt nog steeds naar de achterwielen via de 8-traps ZF sportautomaat.

Aan knappe prestatiecijfers geen gebrek met een 0-100 km/u chrono van 3,5 seconden en topsnelheid van 325 km/u. Aston benadrukt dat ze zelf de nodige aanpassingen aan de nokkenassen, compressieverhouding, turbo’s en koeling hebben gedaan. De DBX707 SUV bewijst trouwens dat er nog méér in deze krachtbron zit.

Aston Martin DB12 is een Super Tourer

De DB12 is de zoveelste (12e?) telg binnen de GT familie van Aston Martin. Toch hebben ze bij de marketingsdienst beslist dat het een Super Tourer (ipv Gran Tourer) is geworden. Langs achteren zou je nog kunnen twijfelen of het wel “de nieuwe” is maar aan de voorzijde is er geen twijfel mogelijk. Dit dankzij de reusachtige grille! Esthetisch gezien kon die sensor/camera ongetwijfeld wat beter weggewerkt worden…

Het 10,25” infotainmentsysteem is eindelijk in eigen beheer ontwikkeld en moet diverse moderne functionaliteit omvatten. Voor het audiosysteem werken de Britten dan weer graag samen met Bowers & Wilkins. Achter het fijne stuurwiel (van Mercedes afkomstig?) prijkt een digitaal dashboard met allerhande informatie.

De Aston Martin DB12 krijgt trouwens in primeur de veelbelovende Michelin Pilot Sport 5 banden mee. Met het oog op een beter weggedrag werd de aluminum carrosserie wat verstevigd en de dempers verfijnd. Zo kan je nog beter comfortabeler cruisen of knallen wanneer nodig/gewenst. Specifiek voor het sportievere werk is er een nieuw elektronisch sperdifferentieel gemonteerd.

Eind 2023 komt de Aston Martin DB12 op de markt aan een nog ongedefinieerde Belgische vanafprijs. Reken op gemakkelijk 200.000 euro. Nadien volgt er sowieso een dakloze Volante en op termijn een straffere/scherpere uitvoering. Of er nog een DB12 V12 komt (voor de non-EU markten bijvoorbeeld) is momenteel niet duidelijk.