Officieel: Volkswagen ID Buzz GTX 4MOTION 340 pk MPV (2024)Naast een grotere ID Buzz XL LWB variant met zeven zitplaatsen komt Volkswagen ook met een sportieve ID Buzz GTX afgeleide, goed voor 340 pk!

Momenteel heeft Volkswagen een ID Buzz busje voor personenvervoer en ID Buzz Cargo voor professioneel gebruik (lichte vracht) in de aanbieding. Eerder werd reeds gecommuniceerd dat de variant met de lange wielbasis, de ID Buzz XL LWB, op komst was. En na de recente ID3 GTX en ID7 GTX onthulling volgt er nu ook een Volkswagen ID Buzz GTX! Desgewenst met een normale wielbasis (1.800 kg trekgewicht) of lange wielbasis (1.600 kg).

Inderdaad, het is een goede vraag waarom je een “busje” (zelfs met hippe retro vormgeving) écht sportief zou willen maken. Voor snelle avonturiers, vlotte gezinnen en dynamische wereldverbeteraars, tiens! Deze profiteren van de uitgekiemde wegligging en krachtige aandrijflijn met twee elektromotoren (4MOTION), tezamen goed voor 340 pk / 560 Nm. In een (retro vormgegeven) busje zowaar!

Over de befaamde 0-100 km/u sprint doet de ID Buzz GTX ongeveer 6,5 seconden en de topsnelheid … werd niet gespecificeerd. Vermoedelijk ligt deze ergens rond 160 à 180 km/u. De reguliere ID Buzz uitvoeringen halen maximaal 145 km/u.

Onderin ligt er een 79 kWh (normale wielbasis) of 86 kWh (lange wielbasis) accupack. Hoever je hiermee geraakt wil/mag/kan Volkswagen momenteel niet zeggen. Ongetwijfeld nog te homologeren maar in de praktijk zal het ergens rond de 400 km bedragen. Laden kan hier aan 11 kW (AC) of 185 kW (DC).

Volkswagen ID Buzz GTX wil zowel dynamisch ogen, sportief zijn én avontuurlijk wezen

Uiteraard komt de ID Buzz GTX met een aangedikte look & feel. Dit dankzij de sportieve bumpers, honingraatmotief met verticale dagrijverlichting, sportzetels, contrasterende (rode) stiknaden en desgewenst 21” lichtmetalen velgen. De Cherry Red kleurtint is exclusief voorbehouden voor de GTX terwijl ook enkel hier de dakhemel binnenin zwart uitgevoerd is. Eveneens van de partij is het grotere (12,9 ipv 12″) infotainmentsysteem mét ChatGTP ondersteuning.

De Volkswagen ID Buzz GTX is er met vijf, zes of zeven zitplaatsen. In het beste geval geraakt er 2.469 liter bagage in de koffer! Voor de échte avonturiers is er optioneel een Smart Glass panoramadak beschikbaar waarvan je de doorlaatbaarheid kan instellen (licht of donker). Inderdaad, een moderne versie van het befaamde VW Samba kampeerbusje.

Tegen de zomer kan de Belgische Volkswagen verdeler je verder helpen met prijzen, specificaties en een eventuele bestelbon. Reken toch op 85.000 euro voor een leuke configuratie. De eerste leveringen van de ID Buzz GTX zullen “in de tweede helft van het jaar” plaatsvinden.