Officieel: Volkswagen ID Buzz LWB XL EV zeven zitplaatsen (2023)Dit is de Volkswagen ID Buzz LWB met zeven zitplaatsen en 25 centimeter extra plus een grotere batterij en een krachtige elektromotor!

Het EV gamma van Volkswagen is alweer aangevuld. Terwijl we in Europa vooral uitkijken naar de betaalbare ID2 zag Volkswagen toch eerst de nood om hun grootste model nog wat groter te maken. Zo heeft de ID Buzz LWB (Long Wheelbase) een wielbasis van 3,24 meter waardoor de lengte oploopt tot 4,96 meter. In vergelijking met een reguliere ID Buzz is de LWB variant 25 centimeter langer.

En dat komt uiteraard de binnenruimte (en vooral de beenruimte) ten goede. Extra handig voor grote gezinnen, de Volkswagen ID Buzz LWB heeft zes of zeven zitplaatsen! Wel optioneel, standaard zijn er ook hier slechts vijf zitplaatsen aanwezig. Afhankelijk van het aantal inzittenden loopt het laadvolume op van 306 à 2.469 liter bagage!

Volkswagen ID Buzz LWB introduceert grotere batterij en krachtige elektromotor

Er is keuze tussen een 77 kWh (85 kWh bruto) of 85 kWh (91 kWh bruto) batterijpack. Cijfermateriaal inzake rijbereik gaf Volkswagen nog niet vrij. Reken gerust op een dikke 400 km! Dankzij nieuwe ontwikkelingen kan je nu tot 200 kW (DC) snelladen.

Net zoals bij de nieuwe ID7 rekent de Volkswagen ID Buzz LWB op een krachtigere elektromotor op de achteras. Dankzij 286 pk / 560 Nm zit je in 7,9 seconden aan 100 km/u. Bij 160 km/u (ipv 145) is de topsnelheid bereikt. Een sportieve (en dus krachtigere!) ID Buzz GTX topversie (339 pk) met vierwielaandrijving staat reeds op de planning.

Naast een nieuwe koetswerkvorm, krachtigere elektromotor en grotere batterijen heeft Volkswagen ook een update klaar voor het infotainmentsysteem. Dat moet nu sneller, slimmer en logischer werken. Ook zal het nieuwe head-up display zijn debuut beleven in de ID Buzz LWB! En het gigantische glazen panoramadak kan je zowaar automatisch verduisteren.

Emissievrij cruisen langs de Pacific Coast Highway (Los Angeles) behoort spoedig tot de mogelijkheden want de ID Buzz XL zal ook in Canada en de VS aangeboden worden. Begin 2024 volgt de Europese markt. De productie blijft exclusief voorbehouden aan de VW fabriek van Hannover (Duitsland).

Momenteel is er nog geen Belgische prijs beschikbaar voor de Volkswagen ID Buzz LWB. Deze zal logischerwijs iets hoger uitvallen dan de 68.607 euro die ze momenteel vragen voor de ID Buzz NWB (Normal Wheel Base).