Video: zuiver elektrische Tesla Semi vrachtwagen doet zijn ding EV trailer truck transport (2022)Goed nieuws vanuit het Tesla kamp, de eerset exemplaren van de zuiver elektrische Semi vrachtwagen – met 800 km rijbereik – zijn een feit.

Terwijl de Europese autobouwers nu pas grondig hun gamma aan het (100%) elektrificeren zijn zit Tesla al enkele hoofdstukken verder. Zo werken ze naarstig door aan de uitbreiding van de gammafolder die momenteel een Model 3, Model Y, Model S en Model X omvat. CEO Musk en co hebben naast de nieuwe Roadster en knotsgekke Cybertruck ook de Semi in de pijplijn zitten. Al is de Amerikaanse EV autobouwer erin geslaagd om recentelijk de eerste Semi exemplaren (3 stuks) af te leveren aan Pepsi. Dat het vijf jaar heeft geduurd mag de pret niet drukken!

De zuiver elektrische Tesla Semi vrachtwagen – trailer voor onze Amerikaanse vrienden – is in staat om een lading van 37 ton te trekken. Dit in combinatie met een actieradius van 800 km! Prestatiecijfers zijn minder van belang in het vrachtwagensegment, de TCO (totale gebruikskost) zou wel zeer aantrekkelijk zijn. Zeker in het thuisland waar President Biden specifieke belastingvoordelen heeft aangekondigd voor deze professionele doelgroep. Dit om in een sneltempo de vele dieselvrachtwagens uit het verkeer te halen. Tegen 2025 hoopt Tesla ongeveer 50.000 Semi’s te kunnen produceren.

Naast een stevig rijbereik en laadvolume is deze Tesla Semi ook een kampioen aan de laadpaal. Daarvoor is er een 1.000V boordnet voorhanden wat resulteert in Megachargen (overtreffende trap van superchargen)! Inderdaad, aan specifieke Tesla Megacharger laadpunten kan je met één megawatt (1 MW of 1.000 kW) laden. Volgens onofficiële communicatie zou er een 900 kWh accupack aanwezig zijn…

Semi onduidelijk allemaal

In 2017 sprak Tesla over een kostprijs van ongeveer 200.000 dollar, het is niet duidelijk of dat momenteel nog steeds het geval is. Wanneer we de Semi in Europa mogen verwachten is eveneens niet duidelijk. Net zoals of de Cybertruck de oversteek zal maken!