Officieel: BMW XM Concept (2021)Met een behoorlijk uitgesproken (agressief!) design en 750 pk sterke plug-in hybride aandrijflijn maakt de BMW XM Concept zijn intrede.

Volgend jaar viert de sportieve BMW M afdeling zijn 50ste verjaardag. Iets dat zeker niet onopgemerkt voorbij zal gaan, ondermeer met de lancering van hun eerste “M only” model in 30 jaar. Tussen ’79 en ’81 was er natuurlijk die (bijna) fabelachtige M1.

Zoals de naam doet vermoeden is de BMW XM Concept slechts een designstudie, toch is een productiemodel reeds toegezegd voor eind 2022. Grotendeels zoals we hem hier zien staan. Benieuwd of de prominenter-dan-prominente grille, 23” velgen, smalle LED koplampen en op elkaar gepositioneerde uitlaatmonden aanwezig zullen zijn.

Stiekem hopen we toch dat het geheel net iets toegankelijker zal worden. Van de XM er geen “normale” BMW variant in de catalogus staan, wel zou hij technisch verwant zijn met de eveneens kolossale X7 SUV. Het interieur lijkt dan weer sterk op dat van de zuiver elektrische iX.

Wat er vermoedelijk niet meer zal wijzigen is de plug-in hybride aandrijflijn. Die combineert een V8 benzinemotor met elektrokracht, tezamen goed voor 750 pk en 1.000 Nm! Met een volle batterij zou je 80 km zuiver elektrisch kunnen afleggen.

De productie werd reeds toegewezen aan de BMW fabriek van Spartanburg, niet geheel onlogisch gezien de focus op de lokale markt.