Officieel: CUPRA Born EV (2021)Met de Born heeft CUPRA nu ook (eindelijk) haar eerste zuiver elektrische model in de aanbieding, dit met maximaal 231 pk en tot 540 km rijbereik.

Nadat CUPRA eerder haar volledige gamma had voorzien van een plug-in hybride aandrijflijn zijn ze nu klaar voor de volgende stap in de vorm van een zuiver elektrische hatchback. Die begon zijn leven als Seat El-Born Concept maar werd nu toch levensvatbaar tot CUPRA Born gedoopt. Wie goed kijkt/vergelijkt ziet natuurlijk de (vele) gelijkenissen met de Volkswagen ID.3. De productie werd toegewezen aan de VW fabriek van Zwickau (Duitsland).

Cijfermatig doet de CUPRA Born het met 4,32 meter in de lengte, 1.81 meter in de breedte en 1.54 meter in de hoogte, de wielbasis is 2.77 meter. In de koffer past er 385 liter bagage. Zowel aan de buiten- als binnenkant krijg je hier de nodige bronzen accenten die het sportieve karakter in de verf zetten.

De knappe Aurora Blue tint werd gekozen als lanceringskleur maar de Born is ook in het Vapor Grey, Glacial White, Geyser Silver, Rayleigh Red of Quasar Grey te verkrijgen. Standaard met 18” lichtmetalen velgen, via de optielijst kan dat oplopen tot 20”. Daar vinden we ook allerhande moderne gadgets/ondersteuning zoals 12” infotainmentsysteem, Apple CarPlay / Android Auto ondersteuning, Hola Hola spraakassistentie en een riant head-up display met augmented reality hulp.

CUPRA levert de achterwielaangedreven Born met drie batterijvarianten (qua capaciteit/rijbereik), allemaal met een watergekoelde lithium-ion accupack. Een warmtepomp staat op de optielijst, ideaal voor wanneer de temperaturen iets lager uitvallen dan het gemiddeld in Spanje het geval is.

Instapper van dienst is er eentje met 150 pk (0-100 in 8,9 seconden) en 340 km rijbereik dankzij een 45 kWh batterij. Daarboven zit een 58 kWh variant die 204 pk sterk is en 420 km (0-100 in 7,3 seconden) moet halen. Mits toeslag krijg je de e-Boost pack waardoor er 231 pk (0-100 in 6,6 seconden) ter beschikking staat. De CUPRA Born topversie is eveneens 231 pk sterk maar kan dankzij een 77 kWh batterij tot 540 km geraken (0-100 in 7 seconden).

Snelladen (DC) kan aan 100 kW of 125 kW waardoor je in minder dan een half uur een volle batterij (80%) hebt. Met een Wallbox of publieke laadpaal draait het om wisselstroom (AC) en dan gaat het aan 7,3 à 11 kW (lees: enkele uren).

Sportiviteit behoort tot het CUPRA DNA en dus komt de Born met een speelsere/sportieve afstelling van de adaptieve dempers (DCC), sportophanging, stuurinrichting en remkracht.

De CUPRA Born staat eind 2021 in de showroom, een Belgische prijs is nog niet vrijgegeven. Reken op minstens 32.000 euro.