Officieel: Lotus Elise Sprint (MY 2017)

Officieel: Lotus Elise Sprint (MY 2017)Met de nieuwe Elise Sprint duikt Lotus’ legendarische kart voor de weg terug onder de 800 kg!

Minder gewicht, meer Lotus. Met beperkte middellen maar doordachte technische ingrepen klimmen de Britten terug uit het dal dat oud-CEO Dany Bahar achterliet. Net zoals bij de meest recente Exiges en Evora’s zetten huidig CEO Jean-Marc Gales en de zijnen in op verdere gewichtsreductie, beter dan het verder opvoeren van vermogen.

Voor het eerst sinds de Elan Sprint brengt Lotus ook de Sprint-badge terug. Iets wat ze oorspronkelijk voorzien hadden voor de eerste generatie Elise 111S maar door Mercedes geboycot werd vanwege de toen lancering van de bestelwagen Sprinter.

In het totaal wordt zo’n 41 kg bespaart tegenover de standaard Elise Sport. Dit dankzij een lithium-ion batterij (-9 kg), carbon kuipstoelen (-6 kg), nieuwe, gesmede velgen (-5 kg), lichtgewicht remmen (-4 kg), carbon rolbeugel, toegangspaneel, instaplijsten en motorklep (-26 kg), open schakelmechanisme (-1 kg) en tenslotte een veelvoud aan kleine maar doordachte ingrepen die de rest van de gewichtsreductie voor zich nemen.

Met een drooggewicht van 798 kg duikt de Elise voor het eerst sinds lange tijd terug onder de magische grens van 800 kg. Rijklaar mag je rekenen op een gewicht van 830 kg. Nog steeds heel wat lichter dan rechtstreekse concurrenten zoals de Alfa Romeo 4C, Porsche 718 Cayman of de zopas geïntroduceerde Alpine A110. Een sprint naar 100 km/h neemt daardoor slechts 6 seconden in beslag voor 1.6 en 4,2 seconden voor de 1.8.

De nieuwe Elise Sprint is zowel verkrijgbaar met de 134 pk sterke, atmosferische 1.6 instapper als de 220 pk sterke, gesuperchargede 1.8. Europrijzen hebben we voorlopig niet maar de Britten rekenen over het kanaal zo’n 5.000 pond extra voor de Sprint, of 37.300 pond voor de Elise Sprint en 44.300 pond voor de Elise Sprint 220. Met meer dan 33.000 exemplaren is de Elise met stip de meest verkochte Lotus in de geschiedenis van het merk. Een compleet nieuw model voorzien de Britten voor 2020.

De Elise Sprint is per direct beschikbaar.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...