Video: Top Gear test de Lotus Emira (2022)Het Britse Top Gear gaat na hoe goed de Emira sportwagen nu is, de laatste échte (en vooral veelbelovende) Lotus.

Decennia lang bouwde Lotus in Hethel (nabij Norfolk, UK) begeerlijke sportwagens. Denk aan de Elise, Evora en Excel. Allemaal volgens het “simplify, then add lightness” principe wat zich voornamelijk vertaalde in een stevige portie betrokkenheid en rijdynamiek. En misschien iets minder qua comfort, gebruiksgemak en praktische bruikbaarheid…

Alvorens ze zich op de SUV markt (codenaam: Type 132) gooien en erna zelfs EV’s gaan bouwen tovert Lotus gelukkig nog de Emira uit haar hoed. Het beste van de Elise, Evora en Exige tezamen aan een relatief toegankelijke prijs. En ook praktischer dan ooit met ondermeer bekerhouders, adaptieve cruise control en extra isolatie. Dat strook misschien ietwat tegen het befaamde mantra, wel kunnen liefhebbers zo nog eenmaal terecht bij Lotus voor écht rijplezier.

Afhankelijk van je budget hebben ze een viercilinder en V6 ter beschikking. Op het juiste traject en met de gepaste ingesteldheid verkrijg je sowieso vuurwerk. Onze Britse collega’s van Top Gear konden alvast proeven van een Emira preproductiemodel, dit zowel op de glooiende wegen van Wales als het circuit.

Zeer binnenkort start de bouw van de eerste krantenexemplaren. Initieel enkel als V6 Launch Edition maar tegen de zomer volgt de viercilinder.