Productieklaar: Lotus Evora Sport 410

Productieklaar: Lotus Evora Sport 410Sneller, lichter én nog meer gefocust op absolute rijsensaties op en naast het circuit, dat is de Lotus Evora Sport 410.

Hoewel Lotus de nieuwe Evora Sport 410 dit jaar al op het Autosalon van Genève aan pers publiek en publiek presenteerde, is de circuitgeoriënteerde sportwagen pas nu productieklaar. De snelste Evora ooit werd niet alleen lichter en krachtiger, maar kreeg ook tot 64 kg meer downforce, terwijl de luchtweerstandscoëfficient opmerkelijk genoeg verminderde. Dankzij een crashdieet van meer dan 70 kg weegt de Evora Sport 410 nu slechts nog 1.325 kg of 1.270 kg droog. Lotus maakt op de Evora Sport 410 voor het eerst uitvoerig gebruik van carbon voor onder meer de splitter, het voorste toegangspaneel, het dak, de achterklep, welk nu uit één stuk met de hand gelegd carbon bestaat, en de diffuser.

Verdere uiterlijke verschillen zijn er in de vorm van 10-spaaks, ultra-lichte, gesmede velgen van het merk Rimstock (het bedrijf dat ook verantwoordelijk is voor de velgen van de McLaren P1, nvdr), ligt de Sport 410 5 mm dichter bij het asfalt en werden de badges stickers in plaats van emblemen. De Michelin Pilot Super Sports van de standaard Evora 400 werden dan weer ingeruild voor Michelin Pilot Sport Cup 2-exemplaren.

In het herziene interieur vinden we eveneens grote verschillen dankzij uitvoerig gebruik van Alcantara voor onder meer het dashboard, de centrale middentunnel, de deuren en de lichtgewicht carbon sportkuipjes. Om nog meer overtollige kilo’s te verliezen verloor de 410 ook 5 kg geluidsisolatie, de armsteunen en opbergvakjes en zijn de airco en het infotainmentsysteem naar de optielijst verwezen. De contrasterende panelen in koetswerkkleur hoef je echter niet te specificeren en zijn optioneel. En voor wie het nog wat verder mag gaan kan nog terecht bij Lotus Exclusive. Het officiële personalisatieprogramma dat dit jaar boven de doopfont hing.

Technisch meet de Sport 410 zich met de straatversie van de extreme 3-Eleven en krijgt deze eveneens 410 pk (@ 7.000 tpm) en 410 Nm koppel (bij 3.500 tpm), standaard gekoppeld aan de grondig herziene handgeschakelde zesbak die we kennen van de Exige 350 en reguliere Evora 400. Daarmee krijg je ook het standaard mechanisch sperdifferentieel. Iets wat ontbreekt voor zij die de optionele, en voorts weinig flatterende, automaat zouden nemen. Opteren voor de standaard handbak is de boodschap. Daarmee sprint de Sport 410 naar de 100 km/h in minimaal 4,2 seconden, en naar een topsnelheid van maar liefst 305 km/. Stoppen doe je dankzij onvermoeibare AP-remmen, terwijl Lotus’ DPM-systeem verantwoordelijk blijft voor de verschillende standen van het stabiliteitssysteem en de tractiecontrole. Maar naar goede gewoonte kan je alle elektronische waakhonden ook volledig uitschakelen. Hoewel de standaard Evora 400 reeds spectaculair klinkt, biedt Lotus voor het eerst ook een optionele titanium-uitlaatlijn aan. Een prijzige optie van om en bij de 6.000 euro die deze Evora zo mogelijk nog beter doet klinken en ook nog eens 10 kg lichter maakt.

De Evora Sport 410 kent geen gelimiteerde oplage, maar zal slechts 150 keer per jaar met de hand gebouwd worden. Daarmee belooft de meest extreme Evora ooit een zeldzame verschijning te zijn. De eerste reviews zijn in ieder geval lovend, met journalisten die de middenmotorsportwagen in dezelfde adem vernoemen met de Porsche Cayman GT4 en zelfs andere circuitsporters zoals de Ferrari 458 Speciale of Lamborghini Gallardo Superleggera. Met een vanafprijs van ‘slechts’ 108.500 euro is de Evora Sport 410 daarmee misschien wel het koopje van het jaar.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...