Officieel: Lotus Exige Sport 380 (2016)

Officieel: Lotus Exige Sport 380Er zijn er voor minder van anorexia beschuldigd, maar de Lotus Exige Sport 380 gaat door op het bedrijfsethos van sneller en lichter.

Resultaat? 30 pk extra en nog eens 26,3 kg lichter dan de reguliere en reeds vederlichte Exige Sport 350. Technisch gezien verloor de Exige zelfs 40 kg, maar upgrades zoals extra aerodynamische elementen (+3 kg), een oliekoeler voor de transmissie (+4,2 kg), een opgewaardeerde benzinepomp en een grotere benzinetank (+8 kg) compenseren dan weer lichtjes.

Met zijn 380 pk sterke 3.5-liter supercharged V6 en een rijklaar gewicht 1.100 kg is de Exige daarmee een regelrechte supercar killer. Naar goede gewoonte zijn er enkele optische verschillen die de meest recente Exige onderscheiden van zijn voorgangers. Daarom introduceert Lotus – net zoals bij de Evora Sport 410 – heel wat carbon elementen waaronder de voorste splitter en servicepaneel (-1,5 kg), is er een nieuw design voor de achterlichten die nu enkelvoudig zijn (-0,3 kg), een lichtere achtervleugel en diffuser (-1,2 kg), nieuwe ultra-lichtgewichtvelgen voor minder onafgeveerd gewicht (-10 kg), een lichtere kunststof achterklep (-0,9 kg), een lithium-ion batterij (-10,3 kg), carbon fiber kuipstoelen (-6 kg), en kan je optioneel nog eens kiezen voor een titanium uitlaat (-9,2 kg) en een carbon dakpaneel/achterklep (-2 kg).

Dankzij de herziene aerodynamica verhoogt de Sport 380 zijn maximale downforce van 88 kg naar 140 kg bij een topsnelheid van 286 km/h. Maar er is ook extra grip dankzij standaard Michelin Pilot Sport Cup 2 banden die bovendien breder zijn geworden (resp. 215/45 ZR17 en 265/35 ZR18). Tenslotte namen de Britse ingenieurs ook nog eens de tijd om er voor te zorgen dat de bouwkwaliteit van de nieuwe Exige beter is dan ooit te voor.

Kostprijs van al da fraais? Vanaf 89.900 euro, ofwel 15.900 euro meer tegenover de standaard Exige 350 Sport die voorlopig in productie blijft. De rode accenten zijn bovendien een no-cost delete optie, net als de oogschaduw rond de voorste koplampen. Wie zijn Exige verder wil personaliseren kan daarvoor terecht bij Lotus Exclusive. De bijzondere personaliseringsafdeling die afgelopen jaar het levenslicht zag.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...