Officieel: Skoda Kodiaq SUV (2016)

Officieel: Skoda Kodiaq SUV (2016)Met de onthulling van de Kodiaq komt er een einde aan de langgerekte mediacampagne en heeft Skoda eindelijk een volwaardige SUV in het gamma!

Op het Autosalon van Genève kregen we eerder dit jaar een gelikt conceptmodel en de belofte dat we behoorlijk snel een productievariant te zien zouden krijgen. Dat was niet gelogen want Skoda voorzag ons van heel veel informatie, vage beelden, teasers, spyshots, … maar maakt zich nu klaar om op het aanstaande Autosalon van Parijs (begin oktober) te Kodiaq te presenteren aan de wereld! En ja, de naamgeving verwijst naar de grote bruine beer die voornamelijk in Alaska en Canada vertoeft én zeer graag zalm eet.

Als volwaardig familielid binnen de grote VAG familie zal het je niet verwonderen dat de Kodiak heel wat elementen deelt met de Tiguan en Ateca maar zoals vaker komt Skoda met een iets groter geheel voor de dag. Met een lengte van 4,7 meter komt hij bijzonder dicht in de buurt van een Octavia, qua (interieur)ruimte is dat alvast een goed voorteken. Met een bodemvrijheid van 20 cm moet er toch enige offroadactiviteit mogelijk zijn. Visuele sluit de Kodiaq goed aan bij de andere Tsjechische nieuwigheden, diverse (spannende) elementen van het conceptmodel werden mooi overgenomen. In de personalisatiecatalogus staan er 14 koetswerkkleuren en 17″ tot 20″ lichtmetaal.

Binnenin heerst er een stevig ruimtegevoel met een verschuifbare achterbank en optioneel een derde zitrij. De Skoda Kodiaq heeft een laadvolume van 720 tot 2065 liter, afhankelijk van de gekozen versie en stoelconfiguratie. Automatisch parkeren is mogelijk (360° camera!), de automatische achterklep kan je openen met een voetzwaaibeweging, aanhangwagens tot 2.500 kg kunnen veilig getrokken worden dankzij Tow Assist en met een adaptieve demping wordt het comfort groter op diverse types ondergrond.. De lijst van Simply Clever innovaties (de ene al wat nieuwer dan de andere) is, zoals het hoort bij Skoda, behoorlijk lang. Gloednieuw is de Skoda Connect app waardoor je smartphone de beste vriend van je stoere SUV wordt!

Naast een reguliere Skoda Kodiaq krijgen we later ook nog een extra stoere Scout versie, een luxueuze L&K (Laurin & Klement, de oprichters) volgt ergens in 2017. Nog een jaar later zou een plug-in hybride variant zijn opwachting maken.

Het motorengamma van de Kodiak omvat vijf uitvoeringen, namelijk een 1.4 TSI (125 pk), 1.4 TSI ACT (150 pk), 2.0 TSI (180 pk), 2.0 TDI (150 pk) en 2.0 TDI (190 pk). De benzine-instapper heeft voorwielaandrijving en een manuele zesbak maar de ACT versie (cilinderuitschakeling) is te verkrijgen met een automaat en/of vierwielaandrijving. Naast de bestaande zestraps automaat is de gloednieuwe DSG7 hier nu ook beschikbaar. Zuinig voor de dag komen was ook een aandachtspunt tijdens de ontwikkeling, zo verbruikt de basisdiesel slechts 5 liter per 100 km met een CO2 uitstoot van 131 g/km.

Tegen de jaarwisseling zou de Kodiaq moeten opduiken in het dealernet van Skoda met de gekende Active, Ambition en Style uitrustingsniveau’s. Prijzen zijn er op dit moment nog niet maar deze zouden dicht in de buurt liggen van de Superb, rond 30.000 euro dus!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...