Officieel: Lancia Ypsilon Electric EV Edizione Limitate Cassina launch edition (2024)Met een gloednieuwe, knappe en zelfs zuiver elektrische Ypsilon komt het befaamde automerk Lancia terug tot leven!

Terwijl Lancia internationaal nog begraven werd in 2014 wegens “te uitdagende marktomstandigheden” … bleef het merk zowaar de B-segment verkoop in Italië beheersen. Intussen zorgde het Stellantis huwelijk voor de nodige schaalvoordelen en krijgt Lancia een nieuwe kans. Dit met een sterke focus de premium lifestyle klant.

Op de gekende CMP platform bouwstenen (zoals de Opel Corsa en Peugeot 208) ziet de nieuwe Lancia Ypsilon zo het levenslicht. Initieel zuiver elektrisch en als Edizione Limitate Cassina launch edition (1.906 stuks) met de nodige blauwe accenten. Cassina is een gerenommeerde (luxe)meubelfabrikant in het thuisland.

De Lancia Ypsilon is voorzien van een knappe en karaktervolle vormgeving. Binnenin gaat je aandacht vermoedelijk snel naar het ronde tafeltje (voor je telefoon?) met daarboven het 12,3” SALA infotainmentsysteem (Sound Air Light Augmentation) systeem.

De zuiver elektrische Ypsilon is 156 pk / 260 Nm sterk en is voorzien van een 54 kWh accupack. Goed voor een WLTP rijbereik van 400 km. Naast een Ypsilon HF topversie (à la Abarth 500e) maakt Lancia tevens werk van een klassieke Ypsilon met 1.2-liter benzinemotor en mild hybrid ondersteuning (136 pk).

De Belgische markt krijgt – dankzij de vele liefhebbers? – zowaar de lanceringsprimeur mee tezamen met een handvol andere regio’s. Naast een fysieke dealernet mikt Lancia 2.0 ook sterk op diverse digitale verkoopkanalen. Officiële prijzen werden nog niet vrijgegeven maar we gokken dat een Belgische Ypsilon ongeveer 39.000 euro zal kosten in basisvorm.

Naast de knappe stadswagen omvat de Lancia revival tevens een Delta (hatchback) in 2026 en Gamma (berline) in 2028. Deze twee zullen zuiver elektrisch zijn!