Officieel: Mazda MX-5 ND3 facelift MY24 update (2023)Afgezien dat de huidige generatie Mazda MX-5 Miata (ND) alreeds 8 jaar meedraait krijgt de iconische Japanse roadster nog een facelift mee.

Met de beeldschone Iconic SP Concept trekt Mazda (bijna) alle aandacht naar zich toe. Sowieso hebben ze plannen voor een compacte sportwagen met ingenieuze EV aandrijflijn. Wordt het een nieuwe RX of toch een MX-5? Hoe dan ook, de populaire Mazda MX-5 Miata profiteert nogmaals van een deugddoende (doch beperkte) facelift. Na de onthulling van de vierde generatie (ND) in 2015 werd het geheel al wat bijgewerkt in 2018 (ND2) waardoor we nu logischerwijs over de MX-5 (ND3) kunnen spreken. Of MX-5 MY24 (Model Year 2024) zoals je wil.

De Mazda MX-5 facelift komt met aangepaste lichtblokken (voor+achteraan) die nu van LED technologie voorzien zijn. De kenners zien ook dat de LED dagrijverlichting verhuist naar de koplampen en dat er een sensor in de grille prijkt Die maakt adaptieve cruise control met slimme remhulp mogelijk. Met een beige soft top, nieuwe 16”/17” velgen en de Aero Gray metaalkleur worden de personalisatiemogelijkheden ook aangedikt. Binnenin de MX-5 prijkt er nu een groter infotainmentsysteem (8,8” ipv 7”) met snellere/logischer werking, moderne USB-C poorten, hoogwaardig Bose audiosysteem … en een frameless achteruitrijspiegel.

De 1.5-liter viercilinder benzinemotor werd 4 pk sterker en levert nu 136 pk aan de achteras. De 2.0-liter benzinemotor (184 pk) bleef ongewijzigd. Wel zou de stuurinrichting en gasrespons ietwat aangepast zijn en ga je beter door de bocht dankzij het nieuw asymmetrisch sperdifferentieel. Voor de speelvogels voorziet Mazda een Track rijmodus waarbij het elektronisch stabiliteitsprogramma (ESP) pas zéér laat ingrijpt. Kwestie van je perfect drifts niet te verstoren natuurlijk!

Mazda MX-5 facelift

Deze facelift geldt zowel voor de MX-5 roadster als MX-5 RF met zijn stalen klapdak. Medio 2024 verwachten we hem bij de lokale Mazda verdeler. Momenteel ligt de Belgische vanafprijs op 29.690 euro, voor de opgewaardeerde MX-5 MY24 verwachten we soortgelijke prijzen. Wanneer we een nieuwe (zuiver elektrische?) generatie MX-5 mogen verwachten is nog niet duidelijk!

Lees hier onze rijtest met de Mazda MX-5 en MX-5 RF!