Officieel: Mercedes CLA Concept EV compact MMA (2023)Met de heerlijk futuristische CLA Concept toont Mercedes ons een voorproefje van de nieuwe (zuiver elektrische!) generatie CLA (Shooting Brake), GLA en GLB!

Met haar talrijke compacte modellen heeft Mercedes het nodige succes geoogst! Niet enkel vonden “jonge” (zakelijke) klanten terug de weg naar Das Haus, ook konden de andere modellen wat hoger (lees: duurder) gepositioneerd worden. Maar gezien de ingrijpende EV plannen van Mercedes was het té duur om zowel de A-Klasse hatchback, A-Klasse Berline, B-Klasse, CLA Coupé, CLA Shooting Brake, GLA én GLB te elektrificeren. Van de huidige generatie is er enkel een EQA en EQB EV variant.

Voor haar nieuwe generatie compacte modellen rekent Mercedes op het flexibele MMA (Mercedes Modular Architecture) platform. Dat werd als “electric first” ontwikkeld waardoor er nog steeds ruimte is voor bepaalde varianten met verbrandingsmotor (PHEV?).

Op de IAA München trok het Merk met de Ster de aandacht naar zich toe met de CLA Concept. Een knappe stijlstudie met lichtjes in de grille én de glazen dakhemel, aerovelgen en rondom (!) doorlopende LED lichtstroken. Ook binnenin is “bling bling” het themawoord met het haarscherpe Superscreen over het volledige dashboard en de (talrijke) LED sfeerverlichting. De Duitse autobouwer uit Stuttgart benadrukt ook graag de milieuvriendelijke materialen.

De CLA Concept is naast knap, futuristisch ook bijzonder zuinig en efficiënt

We betwijfelen of deze CLA Concept op deze manier écht productierijp is, wel zullen er diverse elementen hun overstap maken. Onderhuids zou de 800V architectuur (lees: supersnelle laadtijden) wel behouden blijven. Dankzij de knappe stroomlijn en hoge efficiëntie (dankjewel Vision EQXX Concept) zou de nieuwe CLA tot 750 km ver geraken met een volle batterij!

Enkel nog een Mercedes CLA, CLA Shooting Brake, GLA en GLB?

Naast een nieuwe (strakke!) compacte vierdeurscoupé (CLA) zal de compacte familie van Mercedes ook nog twee SUV’s (GLA en GLB?) en een shooting brake (CLA Shooting Brake?) omvatten. Vermoedelijk zonder de EQ benaming … en een A-Klasse of B-Klasse. Wel zou er een mini G-Klasse bijkomen!

Pas ergens in 2026 mogen we de nieuwe compacte EV MMA modellen verwachten in de Belgische showrooms.