Officieel: Fiat Topolino EV  quadricycle microcar (2023)Fiat reïncarneert de Topolino benaming voor een (super)compacte stadswagen die perfect dienst doet als duurzame stedelijke mobiliteitsoplossing.

Met de nieuwe 500e (of 500 Electric) bewees Fiat reeds dat ze prima het verleden met de toekomst kunnen combineren. Dit met de gekende (schattige) vormgeving en een doordachte elektrische aandrijflijn. Naast de twee klassieke koetswerkvormen (berline en cabrio) is er ook een gekke 3+1 en een sportieve Abarth afgeleide.

De iconische stadswagen krijgt nu het gezelschap van de Topolino die zich zowaar lager positioneert. De naamgeving werd gerecycleerd van een model dat de Italianen tussen 1936 en 1955 produceerde. De nieuwe Topolino pakt het wel volledig anders aan, het is technisch gezien zelfs geen auto. Eerder een brommobiel of quadricycle (L6e). Hetzij wel met supercoole la dolce vita looks!

Dat het lijnenspel ietwat herkenbaar overkomt is niet geheel onlogisch, technisch is deze Fiat Topolino identiek aan de Citroen Ami en Opel Rocks-e. Technische details werden nog niet vrijgegeven maar we gaan er vanuit dat het geheel 8 pk sterk is en 75 km ver geraakt. Nadien moet je 3 uur aan de stekker om de batterij (5,5 kWh) volledig op te laden.

Als we Fiat mogen geloven is deze Topolino “perfect gemaakt stad voor de stad” en creëert het “vrijheid voor de jongste bestuurders”. Aan optimisme geen gebrek dus!

Met de open deur- én dakconstructie zien we de Fiat Topolino alvast schitteren aan de Côte D’Azur. Of de Belgische markt eveneens tot de doelgroep behoort moet de toekomst uitwijzen. Net zoals een prijsindicatie. In het geval van diens Franse evenknie is die alvast zéér scherp (vanaf 9.190 euro).

Officieel: Fiat Topolino EV  quadricycle microcar (2023)