Officieel: Kia EV9 SUV EV (2023)Dit is de Kia EV9, een reusachtige en zuiver elektrische SUV met zes of zeven zitplaatsen en tot 500 km rijbereik.

Na de puike EV6 (inclusief veelbelovende EV6 GT topversie) introduceert Kia nu de EV9, een gloednieuw 100% elektrisch model. Een enorme SUV die in de lengte net geen 5 meter optekent. Binnenin is er, afhankelijk van de configuratie/voorkeur, plaats voor 6 à 7 personen. Daarmee geeft de Zuid-Koreaanse autobouwer stiekem aan dat ze met de EV9 mikken op de Amerikaanse (en Chinese?) markt. Toch zal het nieuwe vlaggenschip ook in Europa geïntroduceerd worden. Met in zijn zog een technisch (sterk) gerelateerde evenknie van Hyundai!

Kia is bovengemiddeld fier op hun gehanteerde vormgeving die ze Opposites United doopten. Daarbij worden elegante lijnen en meer hoekige vormen gecombineerd tot een mooi samenspel. Ook de gekende Tiger Grille is van de partij, hetzij in een nieuwe uitvoering. Onder de Star Map noemer vinden we dan weer verticale (intelligente) lichtblokken en smalle LED dagrijverlichting.

Dankzij het slimme E-GMP platform is de Kia EV9 SUV behoorlijk ruim binnenin en is er een compleet vlakke (laad)vloer. De prinsheerlijk zetels op de eerste en tweede zetelrij hebben een relax stand, ideaal tijdens het laden. Desgewenst kan je de tweede zetelrij zelfs 180° draaien. Overal prijken er (voldoende grote) bekerhouders en oplaadpunten voor mobiele apparaten.

Twee haarscherpe 12,3” displays functioneren – tezamen met een kleiner exemplaar (5”) – als digitaal instrumentarium en infotainmentsysteem. Net zoals in de EV6 mag je hier allerhande moderne functionaliteit verwachten. Dankzij over-the-air updates blijven deze ook steeds state-of-the-art.

Meer Kia EV9 details volgen spoedig

De échte wereldpremière beleeft de Kia EV9 SUV op 28 maart 2023, dan volgen ook de nodige technische details. De aanwezigheid van 800V basisarchitectuur werd al bevestigd wat moet zorgen voor (super)snelle laadtijden. De actieradius zal vermoedelijk rond 500 km schommelen terwijl er diverse vermogensvarianten (200 à 500 pk?) gepland staan.

Een Belgische marktlancering is pas voor later, ook voor prijzen is het momenteel veel te vroeg. Gezien het XXL formaat moet je wel een koopjes verwachten. Als concurrentie kijken we voornamelijk naar de Tesla Model X, Volvo EX90 en Mercedes EQS SUV.