Officieel: Mercedes EQE EV V295 EQE350 (2021)Na de luxueuze EQS toplimousine komt Mercedes nu met de veelbelovende EQE, een zuiver elektrische E-Klasse met aflopende daklijn!

Het reguliere gamma van Mercedes omvat tientallen (honderd?) modellen, zuiver elektrisch is er intussen een EQA, EQB, EQC, EQV en EQS. Enkel die laatste staat op een gloednieuw platform (EVA2) dat specifiek voor elektrische wagens werd ontwikkeld. Ook de nieuwe EQE staat daarop!

De Mercedes EQE (codenaam: V295) neemt onder meer de gesloten grille, motorkap en LED verlichting over van de hoger gepositioneerde, designmatig komt het dicht(er) in de buurt van de knappe CLS coupé. Idem dito inzake afmetingen (4,95 meter op 1,96 meter op 1,51 meter). De sterk geoptimaliseerde luchtstroomlijn heeft uiteraard een positieve invloed op het verbruik. Snel een EQE van een EQS onderscheiden? Als je een doorlopende LED strook vooraan ziet dan is het een EQS!

Hightech interieur + gadgets

Binnenin is er heel wat (hoofd/been)ruimte voor vijf inzittenden dankzij de ruime wielbasis en ver geplaatsten wielen (met 19″ tot 21″ velgen). In de koffer past er sowieso 430 liter bagage. Standaard komt de EQE met een klassieke middenconsole (zoals de S-Klasse) maar optioneel kan je hier ook het futuristisch ogende MBUX Hyperscreen krijgen. Die enorme display omvat het volledige dashboard en bestaat eigenlijk uit drie exemplaren.

Aan gadgets uiteraard geen gebrek bij de gloednieuwe Mercedes EQE, toch als je het gaat reken op de optielijst. Denk aan achterasbesturing (4,5° of 10°), Digital Light projecties, Burmester Surround Sound (710 W) speciale parfum, automatische comfortportieren, head-up display, Roaring Pulse klankbelevenis en talrijke rijassistentiesystemen. Toekomstige functies/updates volgen over-the-air!

Beginnen met EQE350, later ook AMG’s!

Begin 2022 krijgen we eerst de achterwielaangedreven Mercedes EQE350 met 292 pk / 530 Nm en 90 kWh batterijpack. Als alles goed loopt zou je hiermee tot 660 km (WLTP) ver moeten geraken. Later komt er alvast nog één motorvariant. Ook 4MATIC varianten met vierwielaandrijving (= twee elektromotoren) zullen ongetwijfeld volgen. Tevens wordt er al gesproken omtrent een 680 pk sterke EQE AMG topversie!

Snelladen kan aan maximaal 170 kW waarmee je – in optimale – omstandigheden in een kwartier ongeveer 250 km rijbereik kan verkrijgen.

Mercedes EQE medio 2022 op de markt

De EQE productie zal plaatsvinden in Bremen (Duitsland) met uitzondering van de Chinese markt, daarvoor kijkt Das Haus naar hun locale productiepanter in Beijing. Dit om stevige importtaksen te ontlopen. Voor een officiële vanafprijs is het nog iets te vroeg. Reken op ongeveer 75.000 euro! Uiteraard is er opnieuw een rijkelijk uitgeruste Edition 1 lanceringsvariant voorhanden!