Officieel: Mercedes CLE Coupé C236 (2023)Zowel de C-Klasse Coupé als E-Klasse Coupé komen nooit meer terug, in ruil krijgen we de gloednieuwe Mercedes CLE Coupé!

In de voorbije jaren kon het niet op en groeide de Mercedes gammafolder als een kool. Vandaag de dag is een dergelijke portfolio-omvang onhoudbaar geworden gezien de nakende elektrificatie. En dus moet er geschrapt worden. Van zowel de nieuwe C-Klasse als E-Klasse zal Mercedes geen coupé of cabrio afgeleide meer bouwen. Ook de CL of S-Klasse Coupé is intussen al verdwenen…

De lifestyle liefhebber (m/v/x) hoeft gelukkig niet lang te treuren want Mercedes tovert de CLE Coupé (codenaam: C236) uit hun Duitse hoed. En ja, spoedig krijgt deze nieuweling het gezelschap van een dakloze CLE Cabriolet (A236) die op zijn beurt de plaats van de C-Klasse Cabrio en E-Klasse Cabrio inneemt.

Mercedes CLE Coupé is ruim, modern en desgewenst krachtig

De looks van een C-Klasse maar dan in het E-Klasse formaat, dit met een ietwat aflopende daklijn gezien de afwezigheid van achterportieren. Dat is de korte designsamenvatting van de Mercedes CLE Coupé. Voor de cijferliefhebbers, de nieuwkomer is 4,85 meter lang, 1,86 meter breed en 1,43 meter hoog. De grote wielbasis van 2,87 meter moet garant staan voor de nodige binnenruimte. Toch zal de achterbank niet persé geschikt zijn om meerdere volwassenen richting Zuid-Frankrijk te transporteren. In de koffer is er wel ruimte voor 420 liter bagage.

Zowel inzake interieurvormgeving, uitrusting als afwerking volgt de CLE de recentste C-Klasse wat dus (zéér) goed is voor de gadgetliefhebber. Mits wat extra budget kan je ook terugvallen op functionele(re) extra’s zoals de meesturende achteras, adaptieve dempers, intelligente Digital Light Matrix LED koplampen of hoogwaardig Burmester audiosysteem met 17 luidsprekers (710 Watt).

In tegenstelling tot de reguliere C-Klasse’s is de Mercedes CLE ook met zescilinders te verkrijgen! Dit in de CLE450 die rekent op een 3.0-liter zes-in-lijn benzinemotor (381 pk). Iets toegankelijker zijn de CLE200 (204 pk) en CLE300 (258 pk) met hun 2.0-liter viercilinder benzine. Dieselen kan maar dan moet je genoegen nemen met de CLE220d en diens 200 pk sterke tweeliter. Allemaal krijgen ze EQ Boost (48V mild hybride) ondersteuning mee die het verbruik waar nodig/mogelijk drukt. Ook de 9-traps automaat behoort tot de basisuitrusting. De CLE basisversies zijn achterwielaangedreven, hogerop in het aanbod zijn alle versies voorzien van vierwielaandrijving (4MATIC).

Das Haus spreekt al volmondig over een CLE Coupé PHEV (CLE300e?) maar die komt pas later. We hebben tevens een lichtblauw vermoeden dat er ook sportieve CLE AMG varianten zullen volgen.

Pas tegen het einde van het jaar zal de Mercedes CLE zijn marktdebuut beleven, een bestelling plaatsen moet spoedig mogelijk zijn. De Belgische prijs volgt later.