Video: Top Gear test de Hyundai IONIQ 5 (2021)Kan de zuiver elektrische Hyundai IONIQ 5 crossover de torenhoge verwachtingen ook verzilveren in de praktijk?

Een hip retrodesign, een ruim interieur, moderne rijhulp/connectiviteit, een degelijke afwerking en adequate prestatiecijfers (zowel qua batterijcapaciteit, laden als rijbereik). Al die adelbrieven kan de Hyundai IONIQ 5 zowaar voorleggen. Maar rijdt de zuiver elektrische Europese Koreaan (of Koreaanse Europeaan) ook zo goed als het lijkt? Daarvoor kijken we even mee met onze Top Gear collega’s die alreeds een (pre production) testexemplaar konden bemachtigen voor een eerste kennismaking.

Alvorens we ons laten informeren door Ollie Kew geven we nog even de belangrijkste feiten. De IONIQ 5 is de allereerste Hyundai op het E-GMP platform dat specifiek/zuiver voor EV’s werd ontwikkeld. Er is keuze tussen zowel voor- of vierwielaandrijving, een 58 kWh of 73 kWh batterijpack en een glazen panoramadak of een exemplaar met een geïntegreerd zonnepaneel.

Tegen de zomer moeten de eerste exemplaren geleverd worden bij je favoriete Hyundai verdeler, in ruil voor minstens 45.999 euro kan je daar nu al een bestelbon tekenen. Met een dergelijk formaat/prijskaartje richt de IONIQ 5 zich op de Volkswagen ID.4, Polestar 2, Skoda Enyaq iV, Ford Mustang Mach-E en toekomstige Tesla Model Y.

Lees hier alles over de Hyundai IONIQ 5!