Officieel: Audi A1 Sportback (2018)

Officieel: Audi A1 Sportback (2018)De tweede generatie Audi A1 Sportback is een pak volwassener als voordien maar nog steeds het premium alternatief in het segment van de compacte stadswagens!

Na een bijzonder succesvolle eerste generatie (met 830.000 verkochte exemplaren) heeft de Duitse premiumconstructeur uit Ingolstadt de tweede iteratie van de A1 uit. Het belangrijkste feit voor ons is dat de nieuwe A1 niet meer in Brussel gebouwd zal worden, daarvoor rekent Audi nu op de productiefaciliteit in Barcelona waar ook de Seat Ibiza en Volkswagen Polo (die beiden hun MQB A0-platform genen delen met deze A1) in elkaar geschroefd worden. De driedeurs A1 is tevens verdwenen, het draait dus volledig om de vijfdeurs A1 Sportback!

De nieuwe Audi A1 Sportback krijgt een scherpe(re) vormgeving mee, vooraan oogt hij (zeker als S-Line uitvoering) zéér agressief met de grote luchthappers, een prominente grille en karaktervolle LED lichtblokken. De drie extra verluchtingsgaten net onder de motorkap eren ze dan weer de legendarische Audi Sport Quattro.

Personalisatie is van essentieel belang bij de A1 Sportback waardoor er in dit geval keuze is uit diverse velgen (15″ tot 18″), elf koetswerkkleuren en een contrasterende uitvoering van het dak, spiegels en/of spoilerlip vooraan.

De grotere buitenmaten vertalen zich in extra binnenruimte wat goed is voor de grotere personen die achteraan (zouden) moeten plaatsnemen. De nieuwe A1 kan nu ook meer bagage slikken (335 liter tot maximaal 1.090 liter). Qua materiaalkeuze en afwerking moet deze A1 opnieuw de premiumstandaard worden in dit segment, iets dat ze willen benadrukken met een digitaal instrumentenpaneel vanaf de basisversie! Optioneel kan je dat nog opwaarderen tot het Audi Virtual Cockpit systeem met ingebouwde navigatie.

Ook binnenin heeft Audi tijd en energie gestoken in verregaande personalisatiemogelijkheden met drie verschillende uitvoeringen en hun eigen gekleurde accenten voor de ventilatieroosters, de middenconsole en deurgrepen. In de (ongetwijfeld eindeloze) optielijst staat er ondermeer een Bang & Olufsen premium-audiosysteem met elf luidsprekers, verwarmde zetels vooraan, 30-delige LED sfeerverlichting, MMI Navigatie Plus (met 10,1″ scherm), Apple CarPlay / Android Auto, …

De nieuwe Audi A1 Sportback zal enkel leverbaar worden met TFSI benzinemotoren en een ruime keuze op basis van de 1.0-liter driecilinder, 1.5-liter viercilinder met cilinderuitschakeling en een 2.0-liter viercilinder. Met de ingewikkelde labels van Audi wordt dat een 25 TFSI (95 pk), 30 TFSI (116 pk), de 35 TFSI (150 pk) en de 40 TFSI (200 pk).

Na verloop van tijd mogen we een nieuwe S1 Sportback verwachten en als het goed loopt zelfs een RS1 Sportback. Voorwielaandrijving en een manuele zesbak zijn standaard, qua transmissie kan je eventueel nog opteren (tegen betaling) voor de 7-traps S-Tronic automaat. Naast de standaard ophanging is er tevens een (instelbare) sportophanging voorhanden.

De nieuwe Audi A1 Sportback zal tegen november gecommercialiseerd worden, bestelbonnen worden vermoedelijk al iets vroeger opgesteld. Op een Belgische vanafprijs is het nog even wachten, vermoedelijk zal deze rond de 20.000 euro liggen.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...