Video: Top Gear test de Tesla Cybertruck EV (2023)Is de langverwachte Tesla Cybertruck gek of geniaal?

In 2019 verbaasde Elon Musk vriend en vijand met de Cybertruck, een zuiver elektrische pick-up met extreme vormgeving en duizelwekkende prestaties. Een productiemodel moest in 2021 werkelijkheid worden maar dat was zonder de “extreem uitdagende” ontwikkeling gerekend. Eind 2023 werden de eerste Cybertruck’s afgeleverd (aan werknemers?), pas tegen de lente van 2024 zullen klantenexemplaren beschikbaar zijn.

Tesla spreekt momenteel van drie Cybertruck varianten. Zoals bij de rest van het gamma is dat een topversie (Cyberbeast genaamd), een variant met vierwielaandrijving (twee elektromotoren) en een instapversie (achterwielaandrijving). Prijzen schommelen tussen 50.000 en 96.000 dollar … maar die zullen ongetwijfeld wijzigen in de komende maanden. Musk verwacht ook dat de Cybertruck productie pas tegen 2025 vlotjes loopt.

De Cyberbeast is 845 pk sterk en haalt 100 km/u in ongeveer 2,6 seconden. Een 123 kWh accupack staat garant voor een actieradius van 515 km, mocht dat niet volstaan kan je een aanvullende accupack (50 kWh) krijgen die mooi in de laadbak past. Dankzij een 800V aandrijflijn (primeur voor een Tesla!) kan je bijzonder snel laden (350 kW).

Behalve bijzonder véél likes scoren op TikTok en Instagram kan deze Tesla Cybertruck ook uit de voeten op een onverharde ondergrond. Voor het echte avontuur is er zelfs een Baja rijmodus (zoals de Ford Ranger Raptor!) beschikbaar. Extra fier is de Amerikaanse EV pioneer op hun unieke steer-by-wire besturing. En de supercompacte draaicirkel! En het sleepvermogen van 5.000 kg!

In de United States krijgt de Tesla Cybertruck concurrentie van de Ford F-150 Lightning en de GMC Hummer EV. De kans dat de hoekige Tesla – in ongewijzigde vorm – beschikbaar zal zijn in Europa is eerder klein. Daarvoor is onder meer onze regelgeving inzake voetgangersveiligheid net iets te streng.