Officieel: Volvo EM90 EV MPV (2023)De zuiver elektrische Volvo EM90 is een luxueuze MPV met plaats voor 6 inzittenden en maximaal 1.826 liter bagage!

Met de EX30 SUV speelt Volvo mooi in op de hedendaagse compact premium SUV EV trend. Iets minder voor de hand liggend is de lancering van de EM90, een luxueuze MPV met zuiver elektrische aandrijflijn. Hiervoor maken ze gebruik van het SEA platform (Sustainable Experience Architecture) dat moederbedrijf Geely ook gebruikt voor de Zeekr 009.

De Volvo EM90 is 5,206 meter lang, 2,024 meter breed en 1,859 meter hoog. In combinatie met de riante wielbasis (3,205 meter) is er binnenin voldoende plaats voor zes personen. Dit in een 2-2-2 configuratie met hoogwaardige/ruime luxezetels, al dan niet met massagefunctie, ligbanken en beeldschermen. In de meest gunstige situatie past er 1.826 liter bagage in de EM90.

Het gehanteerde lijnenspel oogt relatief herkenbaar (lees: Scandinavisch), hetzij in een zéér praktische en functionele koetswerkvorm. Binnenin staat er een digitaal instrumentenpaneel en groter infotainmentsysteem paraat. Dankzij een hoogwaardig Bowers & Wilkins audiosysteem (21 luidsprekers) weerklinkt je favoriete audiobron ongetwijfeld kraakhelder.

Motorisch spreekt Volvo momenteel enkel over een achterwielaangedreven EM90 (272 pk / 343 Nm). Daarmee zit je in 8,3 seconden aan 100 km/u, een topsnelheid werd niet gespecificeerd. Aldus de Zweedse autobouwer zou je met een volle batterij (116 kWh) maar liefst 738 km ver geraken … volgens de eerder optimistische Chinese meetmethode. De technisch gerelateerde Zeekr 009 is er ook met vierwielaandrijving en dus twee elektromotoren.

Bij de Belgische Volvo verdeler gaan informeren voor een EM90 bestelbon is niet nodig. Initieel ligt de focus op de Chinese thuismarkt. Gezien de (zeer) beperkte Europese interesse voor dergelijke EV MPV’s is de kans klein dat ze op termijn van gedacht zullen veranderen. Hopelijk volstaat de zuiver elektrische Volvo EX90 SUV die eveneens met zeven zitplaatsen verkrijgbaar is!